Haku

Yksityismetsien puun tarjonnan käyttäytyminen Pirkanmaalla vuosina 2005-2009

QR-koodi

Yksityismetsien puun tarjonnan käyttäytyminen Pirkanmaalla vuosina 2005-2009

Opinnäytetyössä tutkittiin puun tarjonnan sekä puukaupan käyttäytymistä Pirkanmaalla vuosina 2005–2009. Tavoitteen oli luoda tutkimus, jonka pohjalta pystyttäisiin mallintamaan puun tarjonta ja oston käyttäytyminen puunhankinnan logistisen ketjun virtuaaliseen oppimisympäristöön, Metsä Onlineen. Työssä tutkittavia asioita olivat leimikoiden tarjolle tulo, oston kesto sekä ostettujen määrien ja korjattujen määrien erot.

Työn aineisto kerättiin kolmesta metsänhoitoyhdistyksestä Pirkanmaan alueelta. Kyseiset yhdistykset olivat Etelä-Pirkanmaan Mhy, Mhy Roine ja Mhy Sastamala. Aineiston keruu suoritettiin kyselyillä, jotka tehtiin suoraan metsänhoitoyhdistysten tietokantoihin MS Accessia hyväksikäyttäen. Otoksen laajuus oli noin 1600 leimikkoa, joka vastasi keskimäärin noin 19 % mukana olevien kuntien kaupoista vuosittain.

Tulosten perustella suurin tarjonta näyttäisi keskittyvän elokuun ja tammikuun välille. Kesäkuu oli myös hyvä tarjontakuukausi. Korjuukelpoisuudella oli myös suuri merkitys siihen, milloin leimikko tulee tarjolle. Useasta kuviosta kävi ilmi myös se, että talvella leimikot ovat keskimääräistä pienempiä, kun taas syksyllä leimikkojen koko on suurempi kuin keskimäärin.

Oston keston tuloksissa taas havaittiin, että tukkiprosentilla ja hakkuutavalla oli suurin vaikutus oston kestoon. Sellainen päätehakkuuleimikko, jolla on hyvä tukkiprosentti, näyttäisi menevän keskimääräistä nopeammin kaupaksi.

Ostettujen määrien ja toteutuneiden korjuumäärien tarkastelussa tärkein havainto oli, että ensiharvennuksissa korjatut puumäärät vastasivat parhaiten ostettuja määriä suhteellisesti tarkasteltuna. Puutavaralajikohtaisessa vertailussa koivun tukkien ja kuitujen ostomäärät kohtasivat huonoiten toteutuneihin korjuumääriin verrattuna.

Tuloksissa oli metsänhoitoyhdistysten toimihenkilöiden järjestelmään kirjaamisvirheistä johtuvaa pientä virhemarginaalia, mutta uskon tulosten olevan hyvin luotettavia. Sen todistaa tarjolle tulon vertailu Metsäkeskuksen metsänkäyttöilmoitusaineistoon vuosilta 2006–2009. Vertailussa suhteelliset tarjonnan määrät menivät hyvin yhteen, ja uskon että työstä saadut tulokset ovat hyvää ja luotettavaa aineistoa Metsä Onlinen virtuaalisen oppimisympäristön puukauppaosion mallinnuksessa.

Tallennettuna: