Haku

Tampereen Museoiden yö 2010 : asiakastutkimus ja kehittämisideoita

QR-koodi

Tampereen Museoiden yö 2010 : asiakastutkimus ja kehittämisideoita

Opinnäytetyöni tarkoituksena oli järjestää asiakaskysely Tampereen Museoiden yö 2010 - tapahtuman kävijöille. Idean opinnäytetyöhöni sain tapahtuman tuottajalta Niklas Nylundilta. Asiakaskyselyn tavoitteena oli selvittää, millainen on tyypillinen Tampereen Museoiden yön kävijä sekä saada mahdollisimman paljon ideoita, joiden pohjalta tapahtumaa voisi kehittää. Kyselyn avulla hain myös vastauksia siihen, miten tapahtuman markkinointi on onnistunut ja mitä markkinointikanavia jatkossa kannattaa käyttää.

Menetelmänä tutkimuksessani käytin triangulaatiotutkimusta eli yhdistin kvantitatiivisia sekä kvalitatiivisia tutkimusmenetelmiä. Kyselyn suoritin pääasiassa tapahtuman aikana toukokuussa 2010 jakamalla kävijoille kyselylomakkeita. Lisäksi kyselyyn saattoi osallistua Tampereen Museoiden yön kotisivuilla. Kyselyyn vastasi kaiken kaikkiaan 327 kävijää. Asiakastutkimuksen tuloksia tarkastelin matkailumarkkinoinnin teorioiden pohjalta. Näitä teorioita olivat segmentointi, tapahtuman markkinointi, mediasuunnittelu sekä tuotekehitys.

Tutkimuksellani sain selville, että tyypillinen Tampereen Museoiden yön kävijä on 21-30 - vuotias tamperelainen nainen, joka on saanut tietää tapahtumasta netistä tai ystävältä. Häntä kiinnosti vuoden 2010 tapahtumassa eniten näyttelyt ja konsertit. Koska suurin osa kävijöistä oli tamperelaisia, ei majoituspaketille tapahtuman yhteydessä toistaiseksi ole tarvetta. Suosituimmaksi markkinointikanavaksi osoittautui internet ja erityisesti Facebook. Aiempia vuosia selvästi monipuolisempi ohjelmatarjonta houkutteli paikalle aiempiin vuosiin nähden nelinkertaisen määrän kävijöitä.

Johtopäätöksenä voin todeta, että monipuolista ohjelmaa kannattaa vaalia myös jatkossa ja yrittää houkutella mukaan useampia kohteita. Lisäksi lapsiperheet kannattaa jatkossa ottaa paremmin huomioon. Internet-markkinointia kannattaa hyödyntää myös tulevina vuosina ja lisäksi panostaa sanoma- ja paikallislehtinäkyvyyteen. Näkyvämpi tiedottaminen kaiken kaikkiaan olisi jatkossa tarpeen. Koko tapahtuman ohjelman olisi hyvä löytyä käsiohjelmasta tai olla muuten saatavilla tapahtuman aikana.

Tallennettuna: