Haku

Taide ja kulttuuri -opintokokonaisuuden kehittäminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa : Näkökulmana kuvallinen ilmaisu sekä taiteen ja kulttuurin terveydelliset vaikutukset

QR-koodi

Taide ja kulttuuri -opintokokonaisuuden kehittäminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa : Näkökulmana kuvallinen ilmaisu sekä taiteen ja kulttuurin terveydelliset vaikutukset

Kehityshankkeemme pääaiheena oli taide ja kulttuuri – opintokokonaisuuteen sisältyvän kuvallisen ilmaisun opetuksen sisällön kehittäminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa sekä taiteen ja kulttuurin terveydelliset vaikutukset. Huomiomme kohteena oli erityisesti kuvallisen ilmaisun käytännöllisyyden, toiminnallisuuden ja laadullisen sisällön kehittäminen. Eri oppilaitoksissa taide- ja kulttuuriosio on järjestetty hyvinkin eri käytännöin. Yhteinen nimittäjä on yleensä osion pieni tuntimäärä ja laadullisesti vaihtuvat monenkirjavat sisällöt.

Hankkeen toiminnallinen osuus toteutui Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa (TAKK) lähiopetuksena ja oli suunniteltu lähtökohdiltaan tätä oppilaitosta ajatellen. Toiminnallinen osuus on hyödynnettävissä kuitenkin missä oppilaitoksessa tahansa. Hankkeen tarkoitus oli myös muilta osin laajempi tietämyksen ja tietoisuuden lisääminen taide- ja kulttuuriosiosta sekä erityisesti kuvallisesta ilmaisusta. Tarkoitus oli myös lisätä tietoa taiteen ja kulttuurin vaikutuksesta terveyteen. Sekä opettaja että opiskelija hyötyvät tulevaisuudessa mallivihkosta, joka sisältää konkreettisia askartelumalleja ja ideoita. Värien psykologisten, fysiologisten ja tilallisten vaikutuksien kirjallista teoriaa voi hyödyntää opetustilanteessa.

Aineistona työssämme käytimme aikaisempaa opetusharjoittelua Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa ja siellä oppilaiden täyttämää kyselylomaketta. Tietoa löytyi myös sosiaali- ja terveysalan opiskelijoilta sekä ammattilaisilta ja eri oppilaitosten opetussuunnitelmista ja muusta kirjallisuudesta. Kehityshanke pohjautui vahvasti omaan työhistoriaamme ja kokemukseemme kuvataiteen ja koululaisten iltapäivätoimen ohjaamisen ammattilaisina.

Vaikka lähihoitajan työn pääpaino on hoivatyössä, hankkeemme vahvisti ennakkokäsityksiämme siitä, että taide- ja kulttuuriosiota kehittämällä osiossa on potentiaalia hyödyttämään lähihoitajan työtä. Kehittämishankkeemme mukaan on perusteltua todeta, että 7/9 lähihoitajien koulutus- ja osaamisalasta hyötyy merkittävästi taide- ja kulttuuriosiosta sekä juuri kuvallisesta ilmaisusta työssään, kunhan se on laadukasta ja sisällöllisesti tarkoituksenmukaista.

Tallennettuna: