Haku

Esimiesten kokemuksia etäjohtamisesta suorituksen johtamisen näkökulmasta Kelassa

QR-koodi

Esimiesten kokemuksia etäjohtamisesta suorituksen johtamisen näkökulmasta Kelassa

Etätyön lisääntymisen johdosta etäjohtaminen on tullut osaksi työkulttuuria monessa organisaatiossa. Se on myös välttämätön osaamisen alue tulevaisuudessa esimiestyössä. Tämä tutkimus painottuu etäjohtamisessa suorituksen johtamisen näkökulmaan.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää esimiesten kokemuksia etäjohtamisesta suorituksen johtamisen näkökulmasta eräissä Kelan vakuutuspiirien eläke-, opinto- ja perhe-etuuksien keskuksissa. Tarkoituksena oli myös vertailla saatuja tuloksia aiempiin tutkimustuloksiin. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa suorituksen johtamisesta Kelan hajautetussa organisaatiossa esimiesten näkökulmasta.

Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin sähköisesti lomakehaastatteluilla Questback Essentials -ohjelmistolla. Haastattelulomakkeissa oli avoimia kysymyksiä sekä tulevaisuuden muistelu -osiot. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä.

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että luottamuksen merkitys, tavoitteista selkeästi viestiminen, valmentava työote sekä hyvät vuorovaikutustaidot ovat keskiössä johdettaessa suoritusta etänä. Hyviä suorituksia ylläpitäviksi keinoiksi esimiehet nostivat kannustavan keskustelun, palautteen antamisen, työn kehittämisen yksilöt huomioiden sekä sujuvan viestinnän ja vuorovaikutuksen. Vastaavasti heikkoihin suorituksiin koettiin voivan parhaiten puuttua kuulemalla ja tukemalla työntekijää yksilöllisesti, perustehtävän kirkastamisella sekä löytämällä ratkaisuja tiimissä.

Johtopäätöksinä voidaan todeta, että esimiesten valmentavan työotteen avulla voidaan lisätä henkilöstön itseohjautuvuutta, joka lisää työmotivaatiota. Jatkossa voisikin tutkia tarkemmin valmentavan johtamisen hyödyntämistä etäjohtamisessa.

Tallennettuna: