Haku

Työhyvinvoinnin kokemuksia Tampereen Viikinkiravintola Haraldissa

QR-koodi

Työhyvinvoinnin kokemuksia Tampereen Viikinkiravintola Haraldissa

Ajatus työhyvinvoinnin tutkimisesta Viikinkiravintola Haraldissa syntyi henkilökohtaisen kiinnostuksen kautta, sillä useat työntekijät vaihtoivat työpaikkaa kesän ja alkusyksyn aikana. Työn aihe ja aloite lähti siis tekijästä itsestään, mutta sai hyväksynnän ravintolapäälliköltä. Varsinaista tilausta työlle ei kuitenkaan ollut. Tutkimusmenetelmäksi valikoitui narratiivinen tutkimus, joka perustuu tutkimusjoukon omille tarinoille ja kirjoituksille liittyen heidän työhyvinvointiinsa. Tutkimuksen aineisto kerättiin työntekijöiltä kirjeen tai esseen muodossa. Kirjoituksia sain yhteensä seitsemän, joista osa oli erittäin hyviä ja syvällisiä ja osa hieman pinnallisempia. Lisäksi tutkimusaineiston täydentämiseksi käytettiin havainnointia. Havainnointi oli epäsystemaattista, sitä tehtiin jo ennen tutkimuksen aloitusta.

Työn teoria perustuu Maslowin tarvehierarkiaan, jolla on viisi porrasta, psykofysiologiset, turvallisuuden, liittymisen, arvostuksen ja itsensä toteuttamisen tarpeet. Työssä päätarkoitus oli kuitenkin kerätä tietoa hyvinvoinnista ja arvioida sitä saatujen tulosten perusteella. Tuloksien perusteella laadittiin myös kehitys-ideoita työhyvinvoinnin parantamiseksi. Työssä pääpaino oli muun muassa työhyvinvoinnilla, narratiivisella tutkimuksella ja havainnoinnilla, niiden käsitteiden avaamisella ja tuloksilla.

Tutkimuksen lopuksi todettiin, että työhyvinvointi on pääsääntöisesti hyvää, mutta parannettavaakin löytyi. Työntekijöitä ja heidän hyvinvointiaan rasittivat muun muassa painavat astiat, pitkät välimatkat isossa salissa ja toisinaan henkilökunnan pienet erimielisyydet ja väsymys.

Tallennettuna: