Haku

Restonomiopiskelijan valmius työelämään : Tampereen ammattikorkeakoulu

QR-koodi

Restonomiopiskelijan valmius työelämään : Tampereen ammattikorkeakoulu

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, kuinka Tampereen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat, palvelujen tuottamisen- ja johtamisen koulutusohjelmassa kokevat omat valmiutensa tulevaan työelämään. Näkökulmana toimi restonomiopiskelijoiden kokemus siitä, kuinka koulutus palvelee heitä tulevaisuutta varten.

Restonomi on matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto, jonka laajuus on 210 opintopistettä. Se sisältää monia eri koulutusohjelmia. Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusalalta valmistuneet restonomit ovat perehtyneet ravitsemis- ja toimitilapalvelujen toteuttamiseen, suunnitteluun, kehittämiseen, markkinointiin sekä esimiestehtäviin.

Työ jakautui teoria- ja tutkimusosuuteen. Teoriaosuudessa käsiteltiin restonomin ydinosaamista, oppimista sekä ammattitaitoa. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista tutkimusotetta. Tutkimuksessa tehtiin sähköinen kyselylomake Tampereen ammattikorkeakoulun 2012 vuoden aikana valmistuville restonomiopiskelijoille. Kyselyn vastausprosentti oli 43 %, kun otanta oli 51.

Tutkimusaineiston kautta selvisi, että opintoja tulisi kehittää entistä paremmin työelämän tarpeita vastaaviksi. Vuorovaikutusta ammattikorkeakoulun ja työelämän välille tarvitaan lisää. Kyselyyn osallistuneista 2/3 eivät pitäneet tämän hetkistä yhteistyötä ammattikorkeakoulun ja työelämän välillä riittävänä. Opiskelijat olisivat halunneet enemmän yhteistyötä ja kontakteja työelämän eri tahojen kanssa. Tulosten pohjalta voidaan kuitenkin todeta, että Tampereen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat kokivat saaneensa hyvät perusvalmiudet opinnoistaan. Työharjoittelu koettiin hyvin tärkeänä osana opintokokonaisuudessa. Opitun teorian vieminen käytännön tasolle toteutuu parhaiten työskentelemällä alalla jo opintojen aikana.

Kehittämisideoina koulutukseen toivottiin lisää konkreettista esimiestyöskentelyä ja siihen liittyvien asioiden hallintaa käytännön tasolla. Yritysvierailuja ja alalla työskenteleviä ammattilaisia toivottiin oppilaitokseen kertomaan työstään. Kielten opiskelua syvällisemmin ja monipuolisemmin pidettiin tärkeänä kansainvälistyvässä työelämässä.

Tallennettuna: