Haku

Hoitajien kokemuksia uhkaavan potilaan kohtaamisesta vuodeosastoilla

QR-koodi

Hoitajien kokemuksia uhkaavan potilaan kohtaamisesta vuodeosastoilla

Hoitajat voivat joutua kohtaamaan uhkaavia potilaita monissa eri terveydenhuollon työpaikoissa. Hoitajilla tulisi olla valmiudet toimia uhkaavassa tilanteessa ja pystyä ennaltaehkäisemään tilanteiden syntyminen omalla toiminnallaan.

Opinnäytetyömme tarkoituksena oli kuvata kahden vuodeosaston hoitajien kokemuksia uhkaavan potilaan kohtaamisesta ja laatia siitä toimintaohje. Tutkimustehtävinä työssämme oli selvittää minkälaisia kokemuksia hoitajilla on uhkaavan potilaan kohtaamisesta, mitkä ovat hoitajien valmiudet kohdata uhkaava potilas, miten hoitajien tulisi käyttäytyä kyseisessä tilanteessa ja miten hoitajat voivat ennaltaehkäistä tilanteen omalla käytöksellään. Työn tavoitteena oli lisätä hoitajien tietoa ja taitoa uhkaavan potilaan kohtaamisesta sekä saada itse tietoa aiheesta. Opinnäytetyömme tehtiin kvalitatiivisella tutkimusmenetelmällä. Aineistonkeruumenetelmänä käytimme teemahaastattelua. Haastattelimme yhteensä kuutta hoitajaa kahdelta eri vuodeosastolta. Aineiston analysoimme sisällönanalyysimenetelmällä.

Opinnäytetyömme tulosten perusteella potilaiden sairauksilla ja päihteiden käytöllä on suuri vaikutus potilaan uhkaavaan käyttäytymiseen. Hoitajat kokivat tilanteiden yleisyyden hyvin eri tavalla. Osa koki uhkailua esiintyvän viikoittain, kun taas osa kuukausittain tai vuosittain. Sanallista väkivaltaa esiintyi enemmän kuin fyysistä väkivaltaa. Hoitajien kokema sanallinen väkivalta ilmeni muun muassa uhkailuna, solvauksina, nimittelynä ja jopa tappouhkauksina. Fyysinen väkivalta ilmeni esimerkiksi potkimisena, nipistelynä, sylkemisenä ja huitomisena. Suurin osa hoitajista koki valmiutensa hyviksi kohdata uhkaava potilas, mutta osan mielestä valmiuksissa olisi kehitettävää. Uhkaavassa tilanteessa on tärkeää rauhoitella potilasta ja realisoida tilanne. Hoitajat kertoivat tilanteiden rauenneen heidän omalla rauhallisella käytöksellään, lääkkeiden antamisella, ulkopuolisen tullessa paikalle tai pakkokeinojen avulla.

Tuloksistamme kävi ilmi, että kaikkea väkivaltaa ei aina pidetty väkivaltana. Tästä nousee kysymys ovatko hoitajat turtuneita väkivaltaan ja pitävätkö he sitä osana päivittäistä hoitotyötä? Koulutukseen olisi mielestämme hyvä kiinnittää enemmän huomiota, jotta uhkaavia tilanteita osattaisiin paremmin ennakoida ja ennaltaehkäistä sekä toimia niissä oikein. Jatkotutkimusehdotuksena on tutkia uhkaavien tilanteiden yleisyyttä ja niiden luonnetta myös muilla vuodeosastoilla.

Tallennettuna: