Haku

3G, 4G ja 5G : Sukupolvesta seuraavaan

QR-koodi

3G, 4G ja 5G : Sukupolvesta seuraavaan

Opinnäytetyöni aiheena oli tutkia langatonta tiedonsiirtoa, mobiiliteknologioiden käsit-teitä ja kehitysvaiheita. Aiheen tähän sain koulutuspäällikkö Ari Rantalalta. Tämä aihe vaikutti haastavalta ja mielenkiintoiselta.

Opinnäytetyöni alussa on kuvaus langattomasta tiedonsiirrosta, sukupolvien kehitykses-tä, antenniteknologiasta ja modulaatiosta. Tätä seuraa lyhyt selvitys mihin tiedonsiirto-nopeudet perustuvat. Tämän jälkeen on kerrottu 3G -, 4G – ja 5G teknologioista ja mää-ritelmistä yleistä tietoa sekä 3G - ja 4G teknologioiden historiaa ja näiden tiedonsiirto-nopeuksia. Lopussa on vielä lyhyesti vertailtu eroja 3G - ja 4G tekniikoiden välillä.

Tärkeimmät tiedonsiirtonopeuteen vaikuttavat tekijät ovat modulaatio ja antennien lu-kumäärä. Ilman useaa antennia ei pystyttäisi lähettämään suurta määrää dataa monella eri kanavalla. Modulaation avulla voidaan vielä olennaisesti nostaa lähetettävien bittien lukumäärää.

3G - ja 4G teknologioista ja määritelmistä tunnetaan parhaiten GPRS, UMTS, HSPA, HSPA+, WiMAX ja LTE tekniikat. Vähemmän tunnettuja teknologioita ja määritelmiä ovat FOMA, GAN/UMA ja UMB tekniikat. Jokaisesta 3G – ja 4G tekniikasta tai määri-telmästä on ensin kerrottu yleistä sen tekniikasta ja historiasta siten datansiirtonopeuk-sista sekä taajuuksista.

Kolmannen – ja neljännen sukupolven välinen ero ei ole suuri, mutta kuitenkin verratta-essa 3G:n ja 4G:n ensimmäisiä standardeja on näiden välillä huomattava ero. Tulevan 5G-tekniikan tuomat parannukset voivat asettaa selvemmän rajan neljännen ja viidennen sukupolven välille.

Langattomat tiedonsiirtoverkot tulevat korvaamaan kaapeliyhteydet, koska langattomien verkkojen tiedonsiirtonopeudet ja viiveet eivät enää rajoita näiden käyttöä. Lisäksi lan-gattomien verkkojen tiedonsiirtokeskusten ylläpitokustannukset ovat pienemmät.

Tallennettuna: