Haku

Kuinka hyvin sairaanhoitajat tunnistavat sydämen eri rytmihäiriötä?

QR-koodi

Kuinka hyvin sairaanhoitajat tunnistavat sydämen eri rytmihäiriötä?

Sydämen rytmihäiriöt ovat yleinen ongelma terveydenhuollossa. On tärkeää tunnistaa nopeasti henkeä uhkaavat kiireellistä hoitoa tarvitsevat rytmihäiriöt. (Raatikainen & Huikuri 2007.) Akuuteissa tilanteissa sairaanhoitajan tulee tun-nistaa EKG-monitorista tai sydänfilmistä välitöntä hoitoa tarvitseva rytmihäiriö ja osattava reagoida tilanteen mukaan.

Opinnäytetyömme tarkoitus oli selvittää sairaanhoitajien rytmihäiriöosaamisen tasoa erään yliopistollisen sairaalan teho-osastolla ja sydänvalvonnassa. Tutki-musongelmamme olivat: kuinka hyvin sairaanhoitajat tunnistavat sydämen eri rytmejä ja vaikuttaako työkokemus osaamiseen tunnistaa sydämen rytmihäiriöi-tä? Tutkimme myös sairaanhoitajien omaa arviota omasta osaamisestaan. Opinnäytetyö toteutettiin kvantitatiivisella menetelmällä ja aineistonkeruu tapahtui mittarin avulla. Mittari oli testilomake, joka laadittiin yhteistyössä teho-osaston ja sydänvalvonnan yhteyshenkilöiden kanssa. Sairaanhoitajat vastasi-vat testilomakkeeseen nimettömästi (N=95). Aineisto analysoitiin tilastollisin menetelmin.

Tulosten perusteella parhaiten sairaanhoitajat tunnistivat kammiovärinän, eteisvärinän ja eteislepatuksen. Heikoiten toisen asteen eteis-kammiokatkoksen (tyyppi 1), sinuspysähdyksen ja supraventrikulaarisen takykardian. Sairaanhoitajien keskiarvo testissä oli kuusi oikein kymmenestä. Työkokemus suhteessa osaamiseen näyttäytyi niin, että eniten oikeita vastauksia oli sairaanhoitajilla, joilla oli työkokemusta 6-10 vuotta. Vähiten oikeita vastauksia oli sairaanhoitajilla, joilla oli työkokemusta alle kaksi vuotta. Noin puolet sairaanhoitajista arvioi oman osaamisen tasonsa kohtalaiseksi. Hieman yli neljäsosa arvioi osaamisensa hyväksi ja heikoksi kuudesosa. Viisi sairaanhoitajaa arvioi osaamisensa erinomaiseksi.

Sairaanhoitajien rytmihäiriöosaamisessa oli hajontaa suhteessa rytmi-häiriöihin, osa rytmihäiriöistä tunnistettiin hyvin, mutta toiset heikommin. Työkokemus ei näyttänyt vaikuttavan sairaanhoitajien osaamisen tasoon. Kehittämisehdotuksemme ovat koulutuksen lisääminen ja säännöllinen rytmihäiriöosaamisen testaus.

Tallennettuna: