Haku

Työssäoppiminen ammatillisessa koulutuksessa

QR-koodi

Työssäoppiminen ammatillisessa koulutuksessa

Kehittämishankkeemme tavoite oli saada aikaan opas ammatilliseen koulutukseen liittyvään työssäoppimiseen. Oppaan tarkoitus on tukea niin opiskelijaa, opettajaa kuin työnantajaakin työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa ja ohjausmenetelmissä. Työssäoppimisen oppaamme on luettelomainen web-sivustona laadittu muistilista opiskelijan, työpaikkaohjaajan ja opettajan avuksi työssäoppimisprosessin eri vaiheissa. Esittelemme web-oppaan tarkemmin luvussa 4. Oppiminen, ohjaus ja neuvontatyötä tekevien roolit ja vastuut sekä opiskelijan ammattilaiseksi kasvamisen tavoite ovat tarkastelun alaisia asioita hankkeessamme.

Hankkeessa käsitellään nuorisoasteen ammatillista peruskoulutusta ja aikuiskoulutusta. Oppisopimuskoulutusta ja ammattikorkeakouluja ei käsitellä, vaikka työssäoppiminen ja työharjoittelu kuuluvat myös niiden tarjoamaan ammatilliseen koulutukseen. Työssäoppiminen kuuluu olennaisena osana tutkintotavoitteiseen opiskeluun. Tutkintosuoritukset ja ammattiosaamisen näytöt tehdään työpaikalla aidossa työympäristössä ja aidoissa jokapäiväisissä työtehtävissä.

Hankkeemme on lähtenyt liikkeelle em. lähtökohdasta. Kun kaikki kolme osapuolta (opiskelija, työnantaja ja koulutuksen järjestäjä) tunnistavat ja tietävät vastuunsa, velvoitteensa ja oikeutensa, voi tutkinnon suorittaminen työssäoppimispaikassa tapahtua joustavasti ja opiskelijan tavoitteet saavuttaen.

Hankkeemme tuotos koostuu teoriaosasta ja edellä mainitusta web-oppaasta. Teoriaosan johdannossa kuvataan ammattiin oppimisen ja opettamisen historian kehitysvaiheita. Työmme pedagogisena lähtökohtana ja teoreettisena viitekehyksenä on kokemuksellinen oppiminen, mitä selvitetään toisessa luvussa. Työssäoppimisjakson tavoitteiden saavuttamisen kannalta on tärkeää, että opiskelija saa riittävästi ja oikeanlaista ohjausta. Kolmannessa luvussa tarkastelemme työssäoppimisen ohjauksen teoriaa, jonka avulla pyrimme avaamaan ohjauksen ja vuorovaikutuksen ilmiöitä ja eri näkökulmia. Viides ja kuudes luku kuvaavat työssäoppimista ammatillisessa koulutuksessa ja prosessiin osallistuvien osapuolten tehtäviä ja vastuita. Seitsemäs luku käsittelee oppimisen arviointia.

Tallennettuna: