Haku

"Ei se riitä, että se on paperilla hyvä, vaan sen tarvitsee olla sitä käytännössäkin" : hoitohenkilöstön näkökulmia uuden psykiatrisen osaston perustamisprosessiin

QR-koodi

"Ei se riitä, että se on paperilla hyvä, vaan sen tarvitsee olla sitä käytännössäkin" : hoitohenkilöstön näkökulmia uuden psykiatrisen osaston perustamisprosessiin

Uutta psykiatrista osastoa perustettaessa muutoksen keskiössä potilaiden kanssa on psykiatristen osastojen hoitohenkilöstö. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata uuden psykiatrisen osaston perustamisprosessia hoitohenkilöstön näkökulmasta. Tutkimustehtävinä oli selvittää minkälaisia kokemuksia hoitohenkilöstöllä oli uuden psykiatrisen osaston avaamisesta ja toiminnan alkamisesta, mitä seikkoja hoitohenkilöstö koki tärkeinä ennakoida uutta psykiatrista osastoa avattaessa ja mitä kehitettävää hoitohenkilöstö kuvaa liittyen uuden psykiatrisen osaston avaamiseen. Tavoitteena oli tuottaa kokemuksellista tietoa uuden psykiatrisen osaston perustamisesta ja laatia saatujen tietojen perusteella kehittämisehdotukset, joita voidaan hyödyntää vastaavia uusia psykiatrisia osastoja perustettaessa. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa.

Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin pari- ja ryhmähaastatteluin puolistruktuoidusti haastattelemalla kahdeksaa, uudella psykiatrisella osastolla työskennellyttä hoitajaa. Aineiston analysointiin käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysia.

Opinnäytetyön tulosten mukaan hoitajat kokivat, että muutosviestinnässä tulisi jakaa riittävästi tietoa tulevasta ja muutosten vaikutuksista hoitohenkilöstön toiminnassa sekä potilashoidossa. Esille nousi myös kokemus siitä, että hoitohenkilöstöä osallistamalla voidaan tuottaa psykiatrisen hoitotyön arjessa paremmin toimivia kokonaisuuksia sekä parantaa hoitohenkilöstön sitoutumista muutokseen. Työyhteisön keskinäiset kehittämispäivät koettiin tärkeiksi sujuvan ja turvallisen toiminnan aloituksen kannalta. Tärkeäksi nähtiin myös, että psykiatrisen osaston työryhmä tuntee toisensa sekä pystyy luottamaan työyhteisöönsä. Psykiatrisella osastolla työskentelevän hoitohenkilöstön toivottiin omaavan riittävästi työkokemusta kyseiseltä erikoisalalta, jotta toiminta pystyttiin turvaamaan myös muutoksen aikana. Psykiatrisen osaston tilojen ja ympäristön toivottiin olevan toimivat, turvalliset ja psykiatrista hoitotyötä tukevat.

Opinnäytetyön tulokset vastasivat aikaisempia tutkimustuloksia. Viestinnän haasteisiin voi ratkaisuna toimia muutosvastaava, joka työskentelee hoitohenkilöstön ja muutosta johtavan tahon yhteistyökumppanina. Uuden psykiatrisen osaston toiminnan aloitukseen tulee myös varata riittävästi resursseja sekä toimivat ja turvalliset tilat.

Tallennettuna: