Haku

Palautejärjestelmällä parempaan tulokseen

QR-koodi

Palautejärjestelmällä parempaan tulokseen

Kehittämishankkeen tarkoitus oli selvittää sekä hankkeen tekijöiden näkökulmasta että teoriaosuuden pohjalta sitä, millainen on hyvä palautejärjestelmä oppilaitoksessa. Työssä käsitellään aiheeseen liittyvää teoriaa ja palautejärjestelmien prosesseja neljässä eri oppilaitoksessa.

Oppilaitoksiksi valikoituivat tekijöiden omat työpaikat eli Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Vaasan ammattiopisto sekä Poliisiammattikorkeakoulu Tampereelta. Kyseessä on kolme erilaista oppilaitosta, joiden prosessit ovat tekijöiden toimenkuvan kautta tuttuja. Omien oppilaitosten lisäksi haluttiin tarkastella ulkopuolisin silmin yhtä oppilaitosta. Tähän tarkoitukseen valittiin Tampereen ammattikorkeakoulu, jonka palauteprosesseista oli saatavissa kattavaa tietoa oppilaitoksen www-sivuilta. Erilaisten oppilaitosten palauteprosessien kuvaamisella pyrittiin hakemaan hyviä yleispäteviä toimintamalleja palautejärjestelmän kehittämiseen kaikilla oppilaitostasoilla.

Kehittämishankkeen tutkimusmenetelminä olivat teoriatietoa sisältävä kirjallisuuskatsaus sekä eräänlainen sovellettu benchmarking -menetelmä, jonka avulla pyrittiin tunnistamaan ja ymmärtämään tutkimuksessa mukana olevien oppilaitosten parhaita menetelmiä ja toimintatapoja.

Teoriaosassa käsiteltiin lähinnä opiskelijapalautteeseen liittyvää teoriaa. Lisäksi käsiteltiin vastauspalautteeseen ja palautteen vaikuttavuuteen liittyvää teoriaa. Työn lopussa esiteltiin hyvän palautejärjestelmän ominaisuuksia pohjautuen työssä käsiteltyihin teoriatietoihin ja hankkeen tekijöiden kokemuksiin työssä esitellyistä palautejärjestelmistä.

Keskeisimmäksi tulokseksi muodostui palautejärjestelmän luonnollinen kytkentä laatuajatteluun siten, että palautteen kerääminen nähtäisiin keskeisenä osana laatutyötä. Palautteen keräämisen on oltava suunniteltua ja kyselyjen sisällön on oltava helppotajuista, lyhyttä ja ytimekästä. Kyselyjen määrä, aikatauluttaminen ja jakamisen ajankohta on mietittävä tarkasti, niin että vastausmotivaatio ja samalla vastausten laatu säilyy. Sekä opiskelijan että opettajan on ymmärrettävä palaute osaksi opintojakson suorittamista. Tuloksissa korostui myös vastauspalautteen merkitys opiskelijan opiskelumotivaatiolle.

Tallennettuna: