Haku

Lasten ja keskosten keuhkojen natiivikuvantaminen : oppitunti lasten ja nuorten hoitotyöhön suuntautuville sairaanhoitajaopiskelijoille

QR-koodi

Lasten ja keskosten keuhkojen natiivikuvantaminen : oppitunti lasten ja nuorten hoitotyöhön suuntautuville sairaanhoitajaopiskelijoille

Toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella ja tuottaa oppitunti oppimateriaaleineen lasten ja keskosten keuhkojen natiivikuvantamisesta Tampereen ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijoille, jotka ovat suuntautuneet lasten ja nuorten hoitotyöhön. Tavoitteena oli lisätä nuorten ja lasten hoitotyöhön suuntautuneiden sairaanhoitajaopiskelijoiden tietämystä lasten ja keskosten natiivikuvantamisesta ja säteilyn käytöstä.

Lasten ja keskosten natiivikuvantamisessa korostuu oikeutus- ja optimointiperiaate. Ionisoivaa säteilyä tulee käyttää harkiten ja miettiä mahdollisia vaihtoehtoisia tutkimuksia. Röntgentutkimus suunnitellaan aina yksilökohtaisesti. Lasten ja keskosten kohdalla säteilysuojelun toteuttaminen on erityisen tärkeää, koska lapset ovat säteilylle herkempiä kuin aikuiset. Lisäksi oikeaoppinen asettelu keuhkojen röntgenkuvaan on tärkeää onnistuneen kuvan saamiseksi, sekä uusintakuvien ottamisen välttämiseksi. Lasten ja keskosten keuhkojen natiivikuvaan asettelu sisältää erilaisia haasteita, joten on tärkeää, että sairaanhoitajat ja tukihenkilöt saavat oikeanlaista ohjausta tutkimuksessa avustaessaan.

Oppimateriaaliin käytetty teoriatieto syntyi laajan tiedonhaun avulla ja opinnäytetyöntekijöiden omien kokemuksien kautta. Oppimateriaali sisältää tietoa ionisoivan säteilyn käytöstä lääketieteessä ja sen terveydellisistä haitoista, sekä säteilysuojelusta. Lisäksi oppimateriaalissa on kerrottu lasten ja keskosten keuhkojen natiivikuvantamisesta, indikaatioista, röntgenkuvaan asettelusta ja kuvantamistekniikasta. Oppimateriaali sisältää kuvia lasten ja keskosten asettelusta keuhkojen natiivitutkimukseen, kuvia keskoskaapista ja lapsen asettelusta keskoskaappiin sekä tukihenkilön säteilysuojaimista. Materiaalista muodostettiin Powerpoint-esitys, joka esitettiin sairaanhoitajaopiskelijoille.

Jatkokehitysideana sairaanhoitajien opintoihin voisi lisätä opetusta säteilyaltistuksesta erityisesti röntgentutkimuksessa olevan tukihenkilön altistuksesta. Myös sairaaloiden osastoille voisi tehdä jonkin materiaalin säteilyaltistuksesta tietoisuuden lisäämiseksi.

Tallennettuna: