Haku

Esiselvitys vanhojen ikkunoiden uudelleenkäytöstä

QR-koodi

Esiselvitys vanhojen ikkunoiden uudelleenkäytöstä

Tässä opinnäytetyössä käsitellään ikkunoiden uudelleenkäytön mahdollisuuksia Suomessa sekä uudelleenkäytön vaatimia toimenpiteitä. Ikkunoiden uudelleenkäytölle on useita toisistaan eroavia käyttötarkoituksia ja ikkunoille asetettu vaatimustaso on riippuvainen ensisijaisesti käyttötarkoituksesta. Eri suoritustasojen ikkunoille on siis erilaisia soveltuvia käyttötarkoituksia.

Opinnäytetyö etenee eri aikakausien ikkunoiden tunnistamisesta ja niiden ominaispiirteistä uudelleenkäytön esimerkkitapauksiin, ikkunoiden kunnon tutkimiseen ja uudelleenkäytön arviointiin päättyen koontiin ikkunoita ja uudelleenkäyttöä koskevasta lainsäädännöstä. Yhdessä osat koostavat tietopaketin, jonka avulla ikkunoiden uudelleenkäyttöä pohtiva voi arvioida projektin vaatimia resursseja ja toteutettavuutta.

Suomessa ikkunoiden uudelleenkäyttö on ollut toistaiseksi hyvin vähäistä ja kokonaisten rakennusosien käyttöön liittyy vielä paljon juridisia epävarmuustekijöitä. Muualla EU-alueella ikkunoiden uudelleenkäyttöä on pilotoitu jo onnistuneesti erilaisissa kohteissa ja käyttötarkoituksissa. Kaikki työssä esitellyt esimerkkikohteet on pyritty löytämään EU-alueelta, erityisesti pohjoisemmasta Euroopasta ja Pohjoismaista, jotta sekä sääolosuhteet että juridinen toimintaympäristö olisivat mahdollisimman vertailukelpoisia Suomen kanssa.

Erilaiset käyttötarkoitukset jaoteltiin viiteen kategoriaan ja kolmeen eri vaatimusluokkaan. Kategoriat ja niihin liittyvät vaatimusluokat selkeyttävät ikkunoille eri käyttötarkoituksissa asetettuja vaatimuksia ja uudelleenkäyttöprojektin vaatimien resurssien hahmottamista.

Uudelleen lainsäädäntö on vielä hajanaista ja painottuu materiaalijakeisiin. Suomessa parlamentaarisia pyrkimyksiä kiertotalouden edistämiseen on nähty viime vuosina ja niiden odotetaan näkyvän myös uudistuvassa rakennus- ja maankäyttölaissa. Alan toimijoiden painostus on saanut myös Ympäristöministeriön ottamaan asiaan kantaa ja monet kaupunkiseudut ovat alkaneet tekemään omia linjauksiaan. Toistaiseksi uudelleenkäytön markkinan kasvua pidättelevät muutamat monitulkintaiset lainkirjaukset.

Tallennettuna: