Haku

Työssäoppimisen toimintakulttuurin kehittäminen : Opas työssäoppijan ohjauksen tueksi

QR-koodi

Työssäoppimisen toimintakulttuurin kehittäminen : Opas työssäoppijan ohjauksen tueksi

Tämän ammatilliseen opettajakoulutukseen sisältyvän kehittämistyön lähtökohtana olivat kehittämistyön tekijöiden omat henkilökohtaiset kokemukset työelämässä sekä opiskelijoina työelämäjaksoilla että sittemmin työpaikkaohjaajina itse toimiessamme. Meitä kiinnostivat tämän päivän ammattiin opiskelevien kokemukset työssäoppimisjaksoilta sekä erityisesti heidän saamansa työpaikkaohjauksen laatu. Ammatillisen koulutuksen kentällä työssäoppimisjaksot ovat nousseet merkittävään rooliin ammatillisten valmiuksien omaksumisessa ja kehittämisessä ja halusimme saada selville, millaiset valmiudet työpaikoilla, ”kentällä” tällä hetkellä on työelämäjaksoilla olevien opiskelijoiden ohjaukseen ja millaisia mahdollisia ongelmia opiskelijaohjaukseen työpaikoilla liittyy.

Kehittämistyötä varten saimme käyttöömme opiskelijaohjauksen laatukyselystä saadut tulokset Satakunnan sairaanhoitopiirissä vuonna 2014. Kysely pohjautuu CLES+T –mittariin (Clinical Learning Environment and Supervision Evaluation Scale, Teacher’s Scale). Webropol-pohjaiseen laatukyselyyn vastasi 408 opiskelijaa. Enemmistö vastaajista koki oppilaitoksessa saadun edeltävän opetuksen tukeneen oppimista työyksikössä, kun taas vain pieni osa koki saadun tuen olleen liian vähäistä tai sitä ei koettu saadun ollenkaan. Myös henkilökunnan koettiin olleen pääasiallisesti kiinnostuneita opiskelijaohjauksesta. Keskeistä oli myös, että valtaosa vastaajista koki ohjaajan ohjaustaitojen tukeneen erittäin paljon tai ainakin riittävästi oppimista. Osa vastaajista piti kuitenkin oppilaitoksen henkilökunnan tietämystä työssäoppimispaikoista, niiden käytänteistä ja potilaista riittämättömänä.

Yhteistyötä ja kumppanuutta rakentavan kehittämistyömme lähtökohtana oli edistää toimintatapojen kehittämistä työpaikoilla, jotka toimivat yhteistyössä oppilaitosten kanssa. Laadukas oppimisympäristö tarkoittaa turvallista, hyviä oppimistilanteita tarjoavaa oppimisympäristöä. Kehittämistyömme tavoitteena oli työssäoppimisen ohjaamisen kehittäminen. Olemmekin osana tätä kehittämistyötä laatineet käytännöllisen oppaan työssäoppijan ohjauksen tueksi. Koemme, että työelämän ja oppilaitosten yhteistyö sekä työpaikkaohjaamisen kehittäminen tulisi jatkossakin nähdä yrityksessä hyötynä, koska sillä pystyttään luomaan perusta koko työpaikan oppimisympäristölle ja luomaan myönteistä kuvaa koko ammatillisesta koulutuksesta ja jokaisen työpaikan ammattialasta.

Tallennettuna: