Haku

SPR:n toiminta suuronnettomuustilanteessa : suuronnettomuusharjoitus Pärnäisten merialueella

QR-koodi

SPR:n toiminta suuronnettomuustilanteessa : suuronnettomuusharjoitus Pärnäisten merialueella

Suuronnettomuustilanteet koskettavat yleensä monen ihmisen elämää yhdellä kertaa, joten niihin on hyvä varautua oikein, varsinkin ammattilaisten. Tämä opinnäytetyö on osana AMOVIRKE –projektia (Ammatillisen Osaamisen ja Viranomaisyhteistyön Kehittäminen), jonka tavoitteena on kehittää viranomaisten yhteistyötä sujuvampaan suuntaan ja luoda mahdollisuuksia harjoitella poikkeusolosuhteissa toimimista. Vain käytännön harjoittelun kautta voidaan saada arvokasta kokemusta, miten poikkeusolosuhteissa tulisi toimia tunteiden ja ihmisten sekasorron keskellä. Tämä opinnäytetyö kuvaa OTTO –suuronnettomuusharjoitukseen osallistuneen Suomen Punaisen Ristin toimintaa. Suomen Punaista Ristiä edusti Turussa aluetoimistoa pitävä Turunmaan yksikkö. He laativat onnettomuusharjoitusta varten tavoitteet ja suunnitelman harjoiteltavista toiminnoista.

Suomen Punaisen Ristin toimintaa arvioitiin saadun palautteen pohjalta. Tämä opinnäytetyö sisältää kvalitatiivisen tutkimusmenetelmän analysoimalla induktiivisesti saatua palautetta ja myös kvantitatiivisen tutkimusmenetelmän, jolla arvioitiin kirjauslomakkeen täytön onnistumista. Kaikki tätä työtä varten kerätty aineisto oli valmiiksi saatavilla OTTO – suuronnettomuusharjoituksen järjestäjien toimesta. Tuloksia verrattiin tavoitteisiin, joiden pohjalta tehtiin analyysi.

Suomen Punaisen Ristin Turunmaan yksikkö sai pääosin hyvää palautetta. Se koettiin luotettavana ja tarpeellisena. Ammattitaitoisiksi kehutuille vapaaehtoisille olisi ollut enemmänkin tarvetta. Palautteesta välittyi viesti, että toimijat pyrkivät aktiivisuuteen ja kehittämään itseään todenmukaisin keinoin, vaikka itse onnettomuus olikin vain harjoitus. Tavoitteisiin päästiin siis melko hyvin. Kehittämistä löytyi pääosin yhteyshenkilön puutteesta ja siihen liittyvästä viestinnästä. Palautetta itsessään oli vähän, joten kovinkaan luotettavaa tutkimustietoa ei voida työn perusteella laatia. Luotettavimpina voitiin pitää toimijoiden itse antamaa palautetta kehittämisehdotuksista ja onnistumisista.

Tallennettuna: