Haku

Raskasmetallien saostusmenetelmän pH-optimointi

QR-koodi

Raskasmetallien saostusmenetelmän pH-optimointi

Metallipinnoitusprosesseissa syntyvien jätevesien sisältämät raskasmetallit ovat vaarallisia ympäristölle ja terveydelle, minkä takia nämä teolliset jätevedet on käsiteltävä ennen niiden päästämistä jätevesiverkkoon tai vesistöön. Raskasmetalleille on annettu ohjeellisia suositeltuja pitoisuusraja-arvoja, jolloin jäteveden voidaan todeta olevan tarpeeksi vaaratonta viemäröitäväksi. Kemiallinen saostaminen on yleisin menetelmä raskasmetallien talteenottamiseksi jätevesistä. Periaatteessa kemiallisessa saostamisessa raskasmetalli saostuu jätevedestä niukkaliukoisena suolana, joka voidaan erottaa mekaanisesti. Opinnäytetyön toimeksiantaja Kierto Ympäristöpalvelut OY toteuttaa käytännössä jätevedenpuhdistamollaan kemiallista saostamista hyödyntämällä itse nimeämäänsä HeavyReg-tekniikkaa, jossa raskasmetallit saostuvat veteen liukenemattomiksi ja vaarattomiksi yhdisteiksi sekä mahdollisesti kierrätettävään muotoon. Opinnäytetyön teoriaosuudessa keskitytään kemiallisen saostamisen periaatteisiin sekä metallien pintakäsittelyteollisuuteen ja sieltä syntyvien jätevesien käsittelyyn.

Kierto Ympäristöpalvelut OY:n HeavyReg-tekniikkaa tutkittiin tässä opinnäytetyössä laboratoriopilottina. Työn tavoitteena oli selvittää raskasmetallien saostumisen pH riippuvuus ja etenkin ne pH-arvot, joissa tietyt raskasmetallit olivat saostuneet pitoisuusraja-arvon alapuolelle. Toimeksiantaja toimitti näytteet, joista erikseen saostettiin kupari, nikkeli, kromi ja sinkki. Laboratoriotutkimus tehtiin purkkitesteinä ja saostumasta eroteltu suodos mitattiin atomiabsorptiospektrofotometrilla liekkitekniikkaa käyttäen. Tuloksena saatiin selvitettyä ne pH-arvot, joissa raskasmetallit oli saatu saostettua ja niiden pitoisuus liuoksessa jäi alle raja-arvon.

Saostusmenetelmä toimi kaikille muille liuoksille, mutta ei nikkeliä sisältävän kemiallisen nikkelöinnin jätevedelle. Kemiallinen nikkelöintiliuos sisältää todennäköisesti kompleksoivaa ainetta, joka muodostaa nikkelin kanssa kompleksiyhdisteen, jolloin saostusmenetelmä ei tehoa. Kompleksi on kemiallisesti hajotettava ennen saostamista tai vaihtoehtoisesti on käytettävä jotain muuta raskasmetallin poistotekniikkaa, esimerkiksi ioninvaihtokolonnia.

Tallennettuna: