Haku

Taide ja meditaatio

QR-koodi

Taide ja meditaatio

Tutkin opinnäytetyössäni sitä, miten meditaatio ja taiteellinen kokeminen liittyvät toisiinsa, sekä itse taiteilijan työn kautta, että kokijan näkökulmasta. Näen kuvataiteen ateistisena hengellisyyden lähteenä, joka ilmentää mielen vapautta logiikan rajoittavista raameista ja täten myös stimuloi meitä kokemaan läsnäolevasti. Pohdin opinäytetyössäni utopiaa, jossa taide voisi korvata uskonnon harjoittamisen ja täyttää ihmisen tarpeen hengellisyydelle. Taide voi antaa ihmiselle merkityksellisiä hengellisiä kokemuksia ilman, että on hyväksyttävä uskonnoille tyypillisiä yliluonnollisia dogmeja. Taiteen syvällistä kokemista voi harjoittaa esteettisellä kontemplaatiolla, joka on meditaation muoto, jossa huomio keskitetään esteettiseen kohteeseen.

Olen harjoittanut meditaatiota säännöllisesti noin kolme vuotta ja huomannut sen vaikuttavan luovuuteeni ja mielentilaani positiivisesti. Olen ammentanut tietoa opinnäytetyöhöni omien meditaatio- ja taidekokemuksien lisäksi mm. Juha Varton fenomenologiasta, länsimaisesta mielenfilosofiasta, taiteen filosofiasta ja itämaisista filosofian suuntauksista etenkin buddhalaisuudesta. Buddhalaiset munkit ovat harjoittaneet meditaatiota jo ennen ajanlaskun alkua länsimaisen tieteen vasta viimeaikoina herättyä meditaation hyödyille.

Nykyteknologian aikana maailmantuskan ryöpytessä jatkuvasti käden ulottuvilla olevista laitteista tietoisuuteemme meditaatiosta voi saada tarvittua tasapainoa teknologian aiheuttamalle ahdistukselle. Olen selventänyt opinnäytetyössäni meditaation paikoin monimutkaista psykologiaa. Muun muassa miten meditoidessa ei suoranaisesti pyritä mielen rauhoittuneeseen olotilaan, sillä mielen selkeys on enemmänkin pitkäjänteisen meditaation harjoittamisen seurausta.

Rutiininomainen meditaatio tukee myös hedelmällistä taiteen luomisen tilaa. Taiteellinen kohde voidaan nähdä läsnäolevan mielentilan kautta ilman ennakko-oletusta antaen uusien ja villien assosiaatioiden muodostua. Rationaalinen ennalta tietämisen tapa rajoittaa luovan mielen vapautta. Taiteilija kohtaa alansa erityispiirteiden vuoksi vaikeasti käsiteltäviä ammattipaineita, jotka voivat haitata luovaa työtä. Uskon meditaation hyödyttävän taiteilijaa stressin käsittelyssä, sekä luovaan työskentelyyn syventymisessä.

Tallennettuna: