Haku

Keisarileikkauspotilaan toipumiseen liittyvä ohjaus

QR-koodi

Keisarileikkauspotilaan toipumiseen liittyvä ohjaus

Keisarileikkaus eli sektio on kirurginen toimenpide, jossa sikiö syntyy vatsanpeitteiden ja kohdun seinämään tehtyjen viiltojen kautta. Noin 16 % syntyneistä lapsista syntyy keisarileikkauksella. Elektiivinen eli suunniteltu keisarileikkaus tarkoittaa, että synnytystavaksi on sovittu leikkaus jo etukäteen. Päivystyksellinen keisarileikkaus voi olla kiireellinen tai hätäkeisarileikkaus. Keisari-leikkauspäätökseen vaikuttavat monet tekijät, kuten synnytyksen kulku, kohdunsuun tilanne sekä äidin voimavarat ja mahdolliset sairaudet.

Synnytyksen jälkeen äidin keho tarvitsee aikaa palautuakseen raskaudesta ja leikkauksesta. Keisarileikkauksella synnyttäneiden äitien sairaalahoito kestää kauemmin kuin alateitse synnyttäneiden äitien. Sairaalahoito kestää keskimäärin 3–6 päivää ja siihen vaikuttavat muun muassa äidin sekä vauvan vointi ja kunto. Toipumista voivat hidastaa komplikaatiot, kuten esimerkiksi erilaiset infektiot.

Ohjaus on keskeinen osa asiakkaan hoitoa. Hyvällä ohjauksella vähennetään sairauteen ja muutostilanteisiin liittyvää ahdistusta ja pelkoa. Video-ohjaus on hyödyllinen, helposti vastaanotettava ja taloudellinen tapa antaa laajasti tietoa oikea-aikaisesti. Videon avulla voidaan ohjata asiakasta esimerkiksi perusasioissa. Yksinään video-ohjaus ei ole kuitenkaan vaikuttava ohjausmenetelmä, mutta sitä voidaan käyttää suullisen ja kirjallisen ohjauksen lisänä. Hyvän potilasohjeen laatiminen vaatii tarkkaa työtä ja sen käyttökelpoisuuteen ei riitä pelkästään kattava sisältö, vaan ohjeen on myös oltava ulkoasultaan, kieleltään ja rakenteeltaan selkeä.

Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä ja sen toimeksiantajana toimi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Naistenklinikka. Tarkastelun näkökulmana oli keisarileikkauksella synnyttänyt nainen. Tarkoituksena oli luoda ohjausvideo, joka auttaa leikkauksen jälkeisessä toipumisessa. Tavoitteena oli tukea keisarileikkauksella synnyttänyttä naista löytämään omia voimavarojaan edistäen hänen valmiuksiaan itsensä hoitamiseen ja itsenäiseen selviytymiseen kotona.

Tallennettuna: