Haku

Jalkautuvan aikuissosiaalityön hyvät käytännöt : "Hyvää jälkee" Naantalin päihdepalveluissa

QR-koodi

Jalkautuvan aikuissosiaalityön hyvät käytännöt : "Hyvää jälkee" Naantalin päihdepalveluissa

Tämä opinnäytetyö on kehittämistyö, joka tehtiin PRO SOS- hankkeen toimeksiantona jalkautuvan aikuissosiaalityön hyvien käytäntöjen mallintamiseksi. Varsinais- Suomessa hanketyötä koordinoi Varsinais- Suomen sosiaalialan osaamiskeskus oy Vasso ab. Naantalin kaupunki on mukana Vasson osahankkeen “Matala kynnys ja jalkautuminen”- kehittämistyöryhmässä. Hankkeen valtakunnallisessa työryhmässä, sekä osahankkeen kehittämistyöryhmässä, on mukana kokemusasiantuntija Naantalista.

Opinnäytetyön tulokset on saatu kehittämistyöryhmään osallistuneiden sosiaalialan työntekijöiden osallistavalla pienryhmätyöskentelyllä, asiakkaiden ja työntekijöiden Naantalissa tehtyjen yksilöhaastattelujen pohjalta, keräämällä asiakaspalautetta sosiaali- ja terveysneuvonnan kokeilu Kammarissa kyselylomakkeen muodossa, sekä havainnoimalla Naantalin jalkautuvien päihdepalveluiden sosiaali- ja asumispalveluohjaajan työtä kymmenen viikon työharjoittelun ajan. Naantalin hyvinä käytäntöinä kuvataan kotikäyntityö ja moniammatillinen yhteistyö, sekä uusi kokeilu päihteiden käyttäjien sosiaali- ja terveysneuvonta, jonka toiminta toteutetaan yhdessä sosiaaliohjaajan, terveydenhoitajan ja kokemusasiantuntijan kanssa.

Kotikäyntityössä asiakkaan on helpompi lähestyä työntekijää oman arkensa turvallisella maaperällä, vapautuneemmassa ilmapiirissä. Hän pääsee paremmin osalliseksi omien asioidensa käsittelyyn. Työntekijä saa kokonaisvaltaisemman kuvan ja todellisen käsityksen asiakkaansa yksilöllisestä tilanteesta, ja pystyy reagoimaan siihen tarvittaessa nopeasti. Kotikäyntityö auttaa työntekijää ymmärtämään asiakastaan paremmin.

Moniammatillinen yhteistyö sosiaali- ja terveyspalveluiden asiantuntijuutta yhdistävässä päihdetiimissä tarjoaa asiakkaalle parhaan mahdollisen tuen ja avun. Yhteistyö helpottaa ja tehostaa eri toimijoiden tekemää asiakastyötä.

Päihteiden käyttäjien sosiaali- ja terveysneuvonnan kokeilulla palveluiden ulkopuolella oleviin henkilöihin pyritään saamaan matalan kynnyksen kontakti. Tavoitteena on vaikuttaa heidän asioidensa ja tilanteidensa selvittelyyn ennen niiden mahdollista kriisiytymistä. Tavoitteena on myös ihmisten kohtaaminen ja kokonaisvaltainen auttaminen rennossa ilmapiirissä ja ympäristössä. Työntekijöiden rinnalla toimiva kokemusasiantuntija tuo lisäarvoa ammattilaisten tekemälle työlle. Hän on kävijöiden vertainen, joten häntä kuunnellaan ja häneen luotetaan. Kokemusasiantuntijalla on suuri rooli palvelusta tiedottamisessa omissa verkostoissaan, ja hän tuo läsnäolollaan toiminnalle imua.

Kehittämistyöryhmään osallistuneet sosiaalialan työntekijät kokivat jalkautuvassa aikuissosiaalityössä vaikuttavuus-, tehokkuus- ja kustannushyötyjä, sekä työntekijää että asiakasta ajatellen. Haasteina koettiin muun muassa huoli työturvallisuudesta, sekä oikeanlaisen jalkautumispaikan löytäminen. Jalkautuvasta työstä tulisi saada esiin luotettavia tilastoja ja hyviä perusteluja. Myös asiakasnäkökulman ja kokemusten esiintuominen olisi tärkeää, molemminpuolisen luottamuksen syntymiseksi.

Tallennettuna: