Haku

Luovuuden lähteillä : taidepajat palveluasukkaiden kotona

QR-koodi

Luovuuden lähteillä : taidepajat palveluasukkaiden kotona

Opinnäytetyössä kehitettiin ja toteutettiin taidepajat päihde- ja mielenterveystoipujille. Yhteistyötahona toimi V-S Hoitopalvelut Oy ja taidepajat kohdennettiin asumispalveluyksikön tuetuimpiin asiakkaisiin, palveluasukkaisiin. Sen tarkoituksena oli tarjota kiireetön taidelähtöisin menetelmin toteutettu hetki toipujan kotona tutun sairaanhoitajan toteuttamana. Tarkoituksena oli myös selvittää, onnistuuko toipujille tuttu sairaanhoitaja tavoittamaan taidepajoilla myös niitä toipujia, joita taidelähtöinen toiminta ei ole tähän asti tavoittanut. Toimintaan osallistuminen oli vapaaehtoista, toipujille ilmaista eikä aikaisempaa kokemusta taiteen tekemiseen tarvittu.

Opinnäytetyön aineisto kerättiin monimenetelmällisesti havainnoimalla osallistujia taidepajan aikana ja haastattelemalla osallistujia taidepajan jälkeen. Lisäksi läpi projektin pidettiin työpäiväkirjaa. Aineisto koostuikin taidepajojen aikaisista havainnoista, osallistuneiden haastatteluista taidepajojen jälkeen, omasta työpäiväkirjasta, valmistuneista taideteoksista ja lähdekirjallisuudesta.

Tuloksista kävi ilmi palveluasukkaiden kiinnostus osallistua kotona järjestettäviin taidepajoihin ja suurin osa osallistujista toivoi taidepajoja jatkossakin kotiin. Taidepajat onnistuivat tavoittamaan myös niitä palveluasukkaita, joilla ei ollut aiempaa kokemusta taideteosten tekemisestä. Osallistuneista toipujista lähes viidesosa ei ollut tehnyt lainkaan taidetöitä kouluvuosien jälkeen. Osallistuneiden vastaukset jakaantuivat kahteen ryhmään sen mukaan, haluttiinko taidelähtöistä toimintaa jatkossa ryhmässä vai yksilöllisesti. Suurimmassa osassa vastauksista toistui tyytyväisyys omaan taideteokseen. Jos taideteos ei ollut onnistunut täydellisesti, ainakin sen tekeminen oli ollut mukavaa. Kehittämisideoita osallistujilta ei juurikaan tullut, pääsääntöisesti koettiin taidepajakonseptin olevan toimiva näin.

Johtopäätöksenä voidaan todeta että, jos ei ole mahdollista saada työryhmään ammattitaiteilijaa, niin taidelähtöistä toimintaa on mahdollista tuoda toipujille sairaanhoitajan oman osaamisen puitteissa. Ainakin tässä kehittämisprojektissa toipujat lähtivät hyvin mukaan, heillä oli valtavasti omia ideoita ja motivaatiota tehdä taideteos valmiiksi. Myös oman taideteoksen saaminen esille näyttelyyn nousi tärkeäksi. Taidelähtöisen toiminnan saavutettavuuteen tulee kiinnittää huomiota, jotta toipujien on mahdollista osallistua siihen. Valmistuneiden taideteosten perusteella voidaan todeta, että kotiin jalkautuvan taidelähtöisen toiminnan onnistui saavuttaa palveluasukkaita.

Kokonaisuudesta muodostui taidepajakonsepti hyödynnettäväksi jatkokäyttöön. Taidepajakonsepti on mallinnettu tässä projektissa, niin että sitä on mahdollista hyödyntää myös jatkossa.

Tallennettuna: