Haku

Työssäjaksaminen työpaikan muutostilanteessa : ensihoidon näkökulma

QR-koodi

Työssäjaksaminen työpaikan muutostilanteessa : ensihoidon näkökulma

Muutoksesta voidaan erottaa neljä eri tasoa; yksilön, työn, strategian- ja kulttuurin taso. Muutoksen tärkein osa on yksilön muutos, koska ilman yksilön muutosta muutosprosessi ei pääse liikkeelle (Erämetsä 2003, 193-198). Työntekijät odottavat tulevansa kuulluksi työpaikan muutostilanteissa. Tässä tutkimuksessa selvitettiin työssäjaksamista työpaikan muutostilanteessa ensihoidon piirissä työskentelevien työntekijöiden avulla. Tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa muutoksen vaikutusta kyselytutkimuksen avulla. Tutkimuksen tavoitteena on kyselytutkimuksesta saatujen tietojen hyödyntäminen ensihoidon eri toimipisteissä. Tutkimuksessa käytettiin kyselymenetelmää. Aineisto kerättiin Webropol-ohjelmiston avulla verkkokyselynä neljän viikon aikana syys-lokakuussa 2014. Tutkimuskysely lähetettiin 76:lle yksityisellä ensihoidon palveluntuottajalla työskentelevälle ensihoitajalle. Tutkimukseen vastasi yhteensä 27 yksityisen ensihoitoa tuottavan organisaation työntekijää ympäri Suomea.
Kyselytutkimus koostui viidestä taustatietoja selvittävästä kysymyksestä, sekä 21:stä tutkimusongelmien pohjalta muodostetusta kysymyksestä, joihin vastattiin Likertin-asteikolla. Aineisto käsiteltiin kvantitatiivisen analyysin menetelmin.
Tulokset osoittavat, että työssäjaksamiseen ja työhyvinvointiin voidaan vaikuttaa. Työorganisaatiolla ja esimiesten toiminnalla on suuri merkitys muutoksen kulussa ja sen sujuvuudessa. Kalliola (2012, 7 - 8) mukaan tärkeimpinä työssäjaksamista edistävinä asioina pidetään työntekijän ammattitaitoa, kunnollista työympäristöä ja työntekijän yksityiselämän sujuvuutta sopivassa kokonaisuudessa. Tutkimuksessa ilmeni, että muutoksia on ensihoitoalalla jatkuvasti, mutta työntekijät ovat sopeutuneet ja tottuneet niihin. Kuitenkin pieni epävarmuus tulee esille työn jatkuvuuden osalta, jolloin saatetaan miettiä alanvaihtoakin. Työssäjaksamista edistävinä tekijöinä tuli esille toimiva työympäristö, ammattitaito ja osaaminen. Vastaajat kokevat pääosin jaksavansa hyvin työssään muutoksien vaikutuksista huolimatta. Tutkimusta voidaan hyödyntää ensihoitajien työympäristön suunnittelussa, uutta ensihoidon toimipistettä avattaessa tai toimintaa uudistettaessa vanhalla työpaikalla.

Tallennettuna: