Haku

Restaurangarbetarens välmående på arbetsplatsen

QR-koodi

Restaurangarbetarens välmående på arbetsplatsen

Detta lärdomsprov har blivit gjort under vårterminen 2010. Som ämne valdes restaurangarbetarens välmående på arbetsplatsen, med motiveringen att skribenten själv arbetar inom restaurangbranschen och har hunnit lida av sviter som ohälsosamma arbetsförhållanden kan orsaka. Undersökningen gjordes på Sokos Hotel Vaasan Vaakuna i Vaasa och Sokos Hotel Kaarle i Karleby. Lärdomsprovet har inte haft någon uppdragsgivare utan undersökaren valde dessa två enheter av eget intresse. Före genomförandet av undersökningen tog jag (skribenten) beslutet att lämna receptionisterna utanför undersökningen, eftersom jag endast var intresserad av att veta hur arbetstagarna på mitt eget arbetsområde mår. Undersökningen bestod i huvudsak av frågor som rörde restaurangarbetarnas hälsa och välmående. Undersökningens resultat var mycket positiva och visade att de allra flesta respondenter är vid mycket god hälsa samt att deras arbetsomständigheter är goda. Faktorer som kräver uppmärksamhet är respondenternas möjlighet till paus och de erbjudna motionsformernas vidareutveckling för att locka fler användare. Reliabiliteten i denna undersökning är låg på grund av att undersökningen gjordes för första gången samt att deltagarantalet var väldigt litet. Om jag fått över 50 svar från båda enheterna skulle reliabiliteten varit mycket högre. Validiteten är hög eftersom respondenterna angett sakliga svar och jag därför kunnat analysera resultat för rätt ändamål. Om jag fått göra ändringar i min undersökning skulle jag i fråga 27 också frågat orsakerna till sjukledigheten av respondenterna. I frågan om vilotiden mellan arbetsskiften, borde jag ha formulerat frågan bättre för att undvika att respondenten tolkat frågan fel. I introduktionen av undersökningen skulle jag också kunnat understryka att endast ett svar skall anges per fråga. Jag tror att om undersökningen endast skulle genomföras på ett undersökningsområde och receptionisternas välmående också skulle tas i beaktande, borde antalet respondenter också bli fler och resultaten mera pålitliga. I övrigt har skapandet av detta lärdomsprov varit ett stort nöje när jag tillsist fick fart på arbetet. Av ämnet hälsa och välmående har jag lärt mig väldigt mycket och att repetera kollektivavtalets normer har varit till väldigt stor nytta i arbetslivet.

The purpose of this thesis is to investigate how well the restaurant personnel are being at their workplace and if there are any differences depending on what kind of work they do. We get the answer of this research by investigating single respondent’s opinions about their own health. I also investigate if any burn out syndromes exists among the staff and how different factors affect the mental health at the workplace. A quantitative survey has been conducted at Sokos Hotel Vaasan Vaakuna and Sokos Hotel Kaarle between 26th of March 2010 to 30th of April 2010. The segments of this survey were personnel that work in the kitchen, dining room and in the bar at each company. The result of the survey showed that the restaurant personnel are at very good health and that the physical and psychic burden is not that demanding at the workplace. It became very noticeable that the personnel’s possibility to go on a break is near to impossible. The survey also showed that the exercise-events that the companies provide for their employees are not much in use. The theoretical part considers recommendations about the collective agreement, different employment types, the employee’s obligations and rights, well-being and the burn out syndrome.

Tallennettuna: