Haku

Rikoslain soveltaminen Suomessa ottelumanipulaatio tilanteessa

QR-koodi

Rikoslain soveltaminen Suomessa ottelumanipulaatio tilanteessa

Urheilukilpailuissa otteluiden lopputuloksiin on pyritty vaikuttamaan otteluihin kuulumattomin keinoin jo pitkään. Yleisimpänä syynä otteluiden manipulaatioon on taloudellisen hyödyn tavoittelu vedonlyönnissä. Manipulaatioteot ja -yritykset ovat yleistyneet uudelle tasolle urheilussa eikä se ole uusi ilmiö.

Ottelumanipulaation yleistymisen suurimpana syynä voitaisiin katsoa sekä internetin suosion- ja kansainvälisessävedonlyönnin liikkuvan rahamäärien räjähdysmäiset kasvut, joiden seurauksena 1990-luvulla alkoi kansainvälisten rikossyndikaattien kiinnostus yhä enemmän ottelumanipulaatioiden tarjoamiseen korkean tuoton ja alhaisen riskin mahdollisuutena. Urheilun ottelumanipulaatio on levinnyt 2020-luvulla laajasti maailmalle muodostaen suuren uhan urheilun vilpittömyydelle.

Suomen tuomioistuimiin saapui ottelumanipulaatiotapaus ensimmäisen kerran vuosituhannen vaihteessa pesäpallon sopupelitapauksen myötä. Tämän tapauksen jälkeen tapaukset ovat koskeneet Suomessa jalkapalloa. Jopa tuomioistuinkäsittelyiden ulkopuolelle on jäänyt monta tapausta.

Ottelumanipulaatiota ei itsessään ole Suomessa nähty tarpeelliseksi kriminalisoida. Ottelumanipulaatio tapauksiin sovelletaan petos- ja lahjusrikossääntelyä, sillä tapauksiin linkittyy lahjontaa tai vilpillistä vedonlyöntiä.

Tutkielmassa syvennytään suomalaisessa urheilussa tapahtuviin ottelumanipulaatioon sekä siihen, miten rikoslakia sovelletaan rikostapauksiin. Tarkastelussa on myös Suomessa joko esitutkintaan tai tuomioistuimeen edenneet tapaukset. Petos- sekä lahjusrikosten tunnusmerkistöjä analysoidaan ottelumanipulaation rangaistavuuden suhteen.

Tallennettuna: