Haku

The importance of staging a tourism experience

QR-koodi

The importance of staging a tourism experience

The aim of this study was to show the importance of staging an experience in the tourism industry. Furthermore, it examined what a beverage experience is and what needs to be taken into consideration when one of these experiences is created. Through this information it is possible to define how an experience should be staged and what needs to be taken into consideration during the production phase of an experience. The theoretical framework consists of the definition of a tourism experience, both from a touristic and general perspective. The aspects which relate to the environment and situation of an experience are presented through examining the different stages of the experience process and the concept of servicescape. Coping and co-creating is presented as well as what needs to be taken into consideration when staging an experience. Finally, a short description of the beverage tourism is given and what a beverage experience in general consists of. The research was conducted with the help of a quantitative study method and consisted of a questionnaire divided into five sections. Each section consisted of questions divided into the themes of environment, creation, general impression and elements relating to the situation itself and conduction of the experience. The questions were based on the theoretical framework. The results of the study and research show that the tourism experience is collaboration between the producer and the consumer. Furthermore, it is important to engage all of the senses to receive a positive and memorable experience. Also, the experience should not consist of only one step but many that correlate with each other.

Syftet med denna studie är att visa betydelsen av att iscensätta en upplevelse inom turismindustrin. Utöver detta undersöks även vad en dryckesupplevelse innebär samt vad som bör beaktas när en sådan upplevelse skapas. Av denna information är det möjligt att klargöra hur en upplevelse bör iscensättas och vad som bör tas i beaktande under produktionsfasen av upplevelsen. Den teoretiska referensramen består av definitionen av en upplevelse både ur ett turistiskt och allmänt perspektiv. Aspekter som rör miljön och situationen av en upplevelse presenteras genom de olika stadiena av upplevelseprocessen och konceptet servicescape. Samverkan och skapande förevisas och även vad som bör beaktas när man iscensätter en upplevelse. Till slut ges en inblick i dryckesturism och vad en dryckesupplevelse i allmänhet består av. Undersökningen genomfördes genom kvantitativ metod och bestod av frågor som delades in i fem sektioner. Varje sektion bestod av frågor delade in i teman enligt miljö, kreation, helhetsbild och element som berörde själva situationen och utförandet av en upplevelse. Frågorna baserades på den teoretiska referensramen. Resultatet av studien och undersökningen visar att upplevelsen är en samverkan mellan producenten och konsumenten. Utöver detta är det viktigt att engagera alla sinnena för att få en positiv och minnesvärd upplevelse, och att en upplevelse inte består av ett steg utan av flera olika steg som hör ihop och samverkar med varandra.

Tallennettuna: