Haku

Ehkäisevä päihdetyö haminalaisnuorten kokemana

QR-koodi

Ehkäisevä päihdetyö haminalaisnuorten kokemana

Hamina on kaupunki, joka sijaitsee Kymenlaakson maakunnan rannikolla, Venäjän rajan läheisyydessä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen teettämän kouluterveyskyselyn tulosten pohjalta päädyimme arvioimaan Haminan nuorten päihdeasenteita. Näiden tulosten valossa Hamina näyttäytyi kaupunkina, jossa nuoret olivat erityisen herkkiä päihdekokeiluille, ja päihteiden käyttö oli runsasta muuhun maahan verraten. Opinnäytetyön tavoitteena on arvioida nuorisolle suunnatun ehkäisevän päihdetyön vaikuttavuutta Haminan kaupungissa ja tuoda mahdollisia kehittämiskohteita Haminan kaupungin tietoisuuteen. Opinnäytetyö pyrkii vastaamaan seuraaviin tutkimuskysymyksiin: Millä keinoin Haminan päihdeongelmaa on yritetty ratkaista? Tuntevatko Haminan nuoret ehkäisevän päihdetyön käytäntöjä ja jos tuntevat, miten he kokevat niiden vaikuttavan? Millaiseksi nuoret kokevat esimerkin vaikutuksen nuorempiin ikäluokkiin?

Opinnäytetyö toteutettiin monimenetelmällisesti käyttäen teemahaastattelua ja Webropol kyselyä. Keräsimme haastattelun keinoin haminalaisnuorten kanssa toimivilta työntekijöiltä heidän työssään kohtaamiaan ehkäisevän päihdetyön toimia. Haastateltavia oli viisi. Osa haastateltavista ei ehtinyt tavata meitä kasvotusten, heille haastattelulomake lähetettiin sähköisesti. Haastattelumateriaalin analysoinnissa käytettiin sisällönanalyysiä. Ehkäisevän päihdetyön toimien vaikuttavuutta arvioimme kyselytutkimuksella, joka toteutettiin Webropol kyselynä Haminan lukion ja Etelä-Kymenlaakson ammattikoulun Haminan kampuksen 17- vuotiaille opiskelijoille. Kyselyyn vastanneista suurin osa oli lukiolaisia. Vastausjoukko on viisi haastateltavaa ja175 kyselyyn vastannutta, joista kohderyhmään kuului 79 opiskelijaa.

Haastatteluiden myötä ilmeni merkittävä painoarvo turvallisella aikuisen valvomalla tilalla ja aikuisen roolilla nuoren kuuntelijana. Nuoret ovat tuoneet haastateltujen työntekijöiden tietoon omia kokemuksiaan yökahvilatoiminnan vaikuttavuudesta ja merkityksellisyydestä ehkäisevänä päihdetyön menetelmänä. Päihteiden käyttö näkyi puheiden lisäksi myös asenteissa.

Kyselyyn vastanneet nuoret kokivat merkityksellisimpänä ehkäisevän päihdetyön keinona 6.luokalla järjestettävän Selvä reitti -tapahtuman. Kokemusasiantuntijoiden kertomukset olivat toiseksi merkityksellisin, ja kolmanneksi tärkeimmäksi nuoret arvioivat olevan nuorille järjestetyt harrastusmahdollisuudet ja nuorisotapahtumat. Vähiten nuoret tunsivat Rannikkopajojen ja etsivän nuorisotyön toimintaa.

Nuoret pitivät kaveripiirin muutoksen vaikuttavana tekijänä päihdekokeiluun. Vastanneiden mielestä myös nuorten aikuisten päihteiden käyttö toimi nuoremmille ikäpolville huonona esimerkkinä ja madalsi kynnystä päihdekokeiluun. Kyselyyn vastanneista nuorista hieman yli puolet oli huolissaan Haminan nuorten päihteiden käytöstä.

Tutkimus osallisti nuoria Haminassa vallitsevan päihdeongelman ratkaisemiseen tuomalla subjektiivisen arvion erilaisten ehkäisevän päihdetyön toimintojen vaikuttavuudesta. Tutkimuksen tuloksista nousseet teemat kartoittavat Haminan kaupungin ehkäisevän päihdetyön kehittämiskohteita. Tutkimustulokset viedään Haminan kaupungin moniammatilliselle ohjausryhmälle tiedoksi.

Tallennettuna: