Haku

Erityisjalkineiden luovutusperusteet : Teemahaastattelu erityisjalkineprosessiin osallistuville asiantuntijoille

QR-koodi

Erityisjalkineiden luovutusperusteet : Teemahaastattelu erityisjalkineprosessiin osallistuville asiantuntijoille

Erityisjalkineita tarvitsevat henkilöt, jotka eivät löydä istuvaa jalkinetta kenkäkaupasta jalan rakenteen tai toiminnan poikkeavuuden vuoksi. Jalkineiden tarpeen arvioinnissa toimivat eri ammattiryhmät, kuten lääkäri, jalkaterapeutti, apuvälineteknikko, fysioterapeutti ja sairaanhoitaja. Erityisjalkineiden luovutusprosessissa pohjana toimii sosiaali- ja terveysministeriön Valtakunnalliset lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet 2020 – Opas apuvälinetyötä tekeville ammattilaisille ja ohjeita asiakkaille.

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää erityisjalkineiden tarvetta ja niiden luovutusperusteita. Työn tilaajana toimi jalkaterapeuttikoulutus Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa erityisjalkineisiin ja niiden luovutukseen liittyvistä tarpeista, perusteista ja prosesseista.

Opinnäytetyö on kvalitatiivinen tutkimus, jonka aineisto kerättiin teemahaastatteluilla. Haastattelimme kolmesta eri kaupungista yhdeksää asiantuntijaa, jotka osallistuvat erityisjalkineprosessiin kuukausittain työssään. Aineiston analysointimenetelmänä käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysia.

Tutkimustulokset osoittivat, että valtakunnalliset lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet toimivat hyvänä työkaluna apuvälineprosessissa ja tuovat yhdenvertaisuutta apuvälineiden luovutusperusteisiin. Ongelmana koettiin laatusanojen tulkinta. Esimerkiksi miten ymmärretään laatusanat voimakas deformiteetin yhteydessä. Niiden arviointiin ei ole yhtenäistä ohjetta. Haastateltavat kokivat myös, että opas tukee kilpailutusten kautta enemmän maksajatahoa kuin asiakasta. Tämän lisäksi asiakkaat eivät ole aina tietoisia oppaasta ja sen käytöstä.

Haastatteluissa nousi esille tarve selvittää, kuinka maksajatahot tulkitsevat laatusanoja luovutusperusteista. Voisi myös kehittää yhtenäisen mittariston laatusanoille, mikä helpottaisi tulkintaa luovutusperusteissa. Mittaristo voisi toimia viitteellisenä ja näin toimia apuna pohdittaessa erityisjalkineiden tarvitsijoista haastavimpia tapauksia.

Tallennettuna: