Sökning

Kauppiaantalomuseon piharakennukset : Julkisivujen väritystutkimus ja maalausohjeistus

QR-kod

Kauppiaantalomuseon piharakennukset : Julkisivujen väritystutkimus ja maalausohjeistus

Kauppiaantalomuseo pihapiireineen kuuluu vanhimpaan Haminan kaupungissa säilyneeseen puutalokokonaisuuteen. Empiretyylinen päärakennus on vuodelta 1841, pihapiirin puuverhoillut rakennukset on rakennettu vuosien 1831 ja 1883 välisenä aikana. Rakennuskokonaisuus on avattu museona vuonna 1978 ja se esittelee 1900-luvun alun suomalaisvenäläistä kauppiasperinnettä.

Tässä tutkimuksessa tutkittiin vuonna 1883 rakennetun talonmiehentalon sekä pihaa kiertävän puurakennuksen julkisivuja, jotka ovat uusrenessanssityylisiä. Tutkimuksen tavoitteena oli tutkia julkisivujen värityksiä, korjaushistoriaa sekä vaurioita ja tehdä Haminan museoille maalausohjeistus tulevaa kunnostusta varten. Tutkimuksen tekohetkellä rakennusten seinät olivat vaaleankeltaiset ja listavärinä oli tummankeltainen, mutta maali on pahasti rapistunut. Työ on laadullinen tutkimus ja päätutkimuskysymyksenä oli, millä maalilla ja millä sävyillä puuverhoillut asuin- ja talousrakennukset tulee maalata. Alatutkimuskysymyksinä oli, mitä materiaaleja ja sävyjä julkisivuissa on käytetty, mitä vaurioita julkisivuissa on ja mitä korjauksia julkisivuihin on tehty historian saatossa.

Tutkimuksessa löydettiin useita maalikerroksia, joista varhaisin on maalattu mahdollisesti 1880-luvulta. Alin maalikerros sekä seinässä että listoissa on tummanruskea. Ikkunoista löytyi myös punaista öljymaalia. Julkisivuissa on alkydiöljymaalia ja öljymaalia.

Maalausohjeistus tehtiin tarkastelemalla löydettyjä maalikerroksia sekä rakennusten tyyliä. Julkisivut maalataan hengittävällä ja perinteisellä pellavaöljymaalilla. Vanha rapistuva maali poistetaan mekaanisesti raapan avulla. Alkydiöljymaalin poistossa apuna voidaan käyttää maalinpoistoainetta, mutta öljymaalikerrokset säilytetään. Uusi maalikerros toteutetaan julkisivujen uusrenessanssityyliin sopivilla sävyillä.

Työ on hyödyllinen asiakkaalle eli Haminan museoille, sillä kunnostus on ajankohtainen ja heillä on tarve maalausohjeistukselle. Työllä on myös rakennusten historian kannalta suuri merkitys, sillä pihapiirin rakennuksia ei ole aiemmin tutkittu näin kattavasti.

Sparad: