Haku

Lastenpsykiatrian hoitotyöntekijöiden perehdytysmalli Kymenlaakson hyvinvointialueella

QR-koodi

Lastenpsykiatrian hoitotyöntekijöiden perehdytysmalli Kymenlaakson hyvinvointialueella

Perehdytys tarkoittaa erilaisia käytäntöjä, jotka pyrkivät siihen, että uusi työntekijä oppii hallitsemaan työnsä. Perehdytys koostuu perehdytysprosessista, josta osia voidaan toteuttaa myös digitaalisessa muodossa. Lähiesihenkilön rooli perehdytyksen ja osaamisen johtamisessa on tärkeä.

Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää perehdytystä Kymenlaakson hyvinvointialueen lastenpsykiatrian yksikössä. Opinnäytetyön tarkoituksena oli luoda perehdytysmalli, jossa on hyödynnetty sähköistä perehdytysjärjestelmä Introa.

Opinnäytetyön kehittämisen lähestymistapa oli konstruktivistinen, jolla mahdollistettiin kehitettävän työn jatkuva arviointi ja tasa-arvoinen toiminta kehittämistyöryhmässä. Kehittämistyöryhmä kokoontui viisi kertaa. Opinnäytetyön tiedonkeruumenetelmänä käytettiin virtuaalista ideariihtä Padlet-alustaa, jolla kerättiin tietoa lastenpsykiatrian yksikön 25 hoitotyöntekijältä alkuperäisen perehdytysmallin toimivuudesta ja kehittämistarpeista. Ideariihi toteutettiin lokakuussa 2023. Tutkimusaineisto analysoitiin sisällönanalyysin menetelmin luokittelemalla. Saatuja tuloksia hyödynnettiin yhdessä tutkimustiedon ja kehittämistyöryhmän tapaamisten kanssa uutta perehdytysmallia kehitettäessä.

Opinnäytetyön tulosten perusteella alkuperäisessä perehdytysmallissa oli vahvuuksia sekä heikkouksia, jotka pystyttiin huomioimaan uudessa perehdytysmallissa. Lisäksi huomioitiin vastaajien toiveita uuteen malliin liittyen sekä huolia liittyen uuden mallin kehittämiseen. Hoitohenkilöstö toivoi selkeää, strukturoitua perehdytysmallia ja uhkana nähtiin sen mahdollinen moni-mutkaistuminen alkuperäisestä.

Opinnäytetyön tuloksena luotiin digitaaliseen perehdytysjärjestelmään Introon uusi perehdytyksen mallipohja lastenpsykiatrian yksikön hoitotyöntekijöille. Uusi mallipohja otettiin heti testikäyttöön tammikuussa 2024 ja sen arviointia sekä kehittämistä jatkettiin käyttöönoton jälkeen aktiivisesti. Tulevaisuudessa luotua mallipohjaa voidaan hyödyntää muiden lastenpsykiatrialla työskentelevien ammattiryhmien perehdyttämisen kehittämisessä.

Asiasanat: perehdytys, digitaalinen perehdytys, osaamisen johtaminen, strukturoitu perehdytysmalli, lastenpsykiatrinen hoitotyö

Tallennettuna: