Haku

Psykologinen turvallisuus moniammatillisessa tiimityössä perusterveydenhuollon osastoilla

QR-koodi

Psykologinen turvallisuus moniammatillisessa tiimityössä perusterveydenhuollon osastoilla

Psykologinen turvallisuus on viimeisten vuosikymmenten ajan herättänyt mielenkiintoa eri organisaatioissa. Terveydenhuollon toimintaympäristössä psykologisella turvallisuudella parannetaan potilasturvallisuutta sekä tiimin ja organisaation oppimista. Kun virheistä ja huolenaiheista uskalletaan puhua, mahdollistuu myös niistä oppiminen.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Kymenlaakson hyvinvointialueen perusterveydenhuollon osastoilla tiimityön psykologisen turvallisuuden nykytila kolmen ammattiryhmän kokemana sekä tarkastella siihen yhteydessä olevia tekijöitä. Tavoitteena saada käsitys psykologisen turvallisuuden kokemuksesta. Henkilöstön työhyvinvointia voidaan arvioida ja kehittää tulosten perusteella.

Opinnäytetyö koostui systemoidusta kirjallisuuskatsauksesta ja määrällisesti kyselytutkimuksesta. Systemoidun kirjallisuuskatsauksen avulla haettiin teoriataustaa aiemmista tutkimuksista. Empiirinen osuus toteutettiin kvantitatiivisesti strukturoidun kyselylomakkeen avulla, joka kohdennettiin 181 henkilölle. Kyselyyn vastasi yhteensä 71 henkilöä, joten tutkimuksen vastausprosentiksi saatiin 39 %. Aineisto analysoitiin tilastollisin menetelmin.

Tutkimustulosten mukaan psykologisen turvallisuuden nykytila koettiin perusterveydenhuollon osastoilla hyväksi. Avun pyytäminen tiimin jäseniltä koettiin helpoksi tai jokseenkin helpoksi ja pääosin tiimin jäsenten tekemiä virheitä ei käytetty heitä vastaan. Psykologisen turvallisuuden kokemuksella oli tilastollisesti merkitsevä yhteys kahden muuttujan välillä ja näin tulokset tukivat aikaisemmista tutkimuksista saatua tietoa. Pidempään yhdessä työskennelleet tiimin jäsenet tunsivat vahvemmin, että kukaan ei halua toimia vahingoittaen toisten työpanosta. Työkokemus taas vahvisti tunnetta siitä, että tiimin jäsenten taitoja ja kykyjä arvostetaan ja hyödynnetään.

Tutkimuksen avulla saatiin tärkeää tietoa henkilöstön kokemasta psykologisen turvallisuuden nykytilasta sekä lisättiin käsitteen tietoisuutta. Psykologisella turvallisuudella on tutkitusti monia positiivisia vaikutuksia terveydenhuollon tiimityössä. Jatkotutkimus aiheesta voisi kohdistua selvittämään psykologisen turvallisuuden yhteyttä työssäjaksamiseen ja alan veto- ja pitovoimaan.

Tallennettuna: