Haku

Tukimateriaalin kehittäminen kokonaisen käsityöprosessin ideointi- ja suunnitteluvaiheisiin

QR-koodi

Tukimateriaalin kehittäminen kokonaisen käsityöprosessin ideointi- ja suunnitteluvaiheisiin

Tutkimuksen tarkoituksena oli perehtyä ja lisätä tietoisuutta kokonaisen käsityöprosessin ideointi- ja suunnitteluvaiheista. Tutkimus toteutettiin kehittämistutkimuksena ja sen tavoitteena oli luoda ja kehittää tukimateriaalikokonaisuus alakoulun käsityön ja erityisesti ideointi- ja suunnitteluvaiheiden opetuksen tueksi. Tukimateriaalin teon lähtökohtana oli selvittää, millainen tukimateriaali edistää ideointi- ja suunnitteluvaiheiden asemaa osana kokonaisen käsityöprosessin mukaista opetusta. Tutkimuksessa pyrittiin perustelemaan tukimateriaalin tarpeellisuus toisaalta tutkimuskirjallisuuden ja toisaalta kyselyaineiston perusteella.

Tutkimus eteni kahden kehittämissyklin mukaisesti. Ensimmäisessä syklissä perehdyttiin aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen, jonka perusteella muodostettiin teoreettinen ongelma-analyysi. Tämän jälkeen ongelman määrittämistä jatkettiin muodostamalla empiirinen ongelma-analyysi, joka perustui tutkijoiden omiin kokemuksiin sekä tutkimuksen osana teetettyyn esikyselyyn. Esikyselyssä kysyttiin käsityönopettajien näkemyksiä kokonaisen käsityöprosessin käsitteen ymmärrykseen sekä uuden opetussuunnitelman tuomiin muutoksiin liittyen. Ongelma-analyysien teon jälkeen tutkimuksen ensimmäinen sykli päättyi tukimateriaalin ensimmäisen version luomiseen.

Tutkimuksen toisessa syklissä tukimateriaalin ensimmäinen versio julkaistiin ja sitä testattiin lomakekyselyllä. Kyselyssä selvitettiin käsityöopettajien sekä käsityöopettajaopiskelijoiden mielipiteitä tukimateriaalin ensiversion sisällöstä ja tyylistä. Kyselylomake sisälsi strukturoituja kysymyksiä, joita analysoitiin tekemällä vastauksista suoria jakaumia. Lisäksi lomake sisälsi avoimia kysymyksiä, joita analysoitiin teemoittelemalla. Saadun palautteen perusteella tukimateriaalia kehitettiin edelleen ja luotiin materiaalin toinen ja lopullinen versio. Lopullinen tuotos julkaistiin erilaisissa käsityönopetuksen verkkoyhteisöissä.

Lomakekyselyn perusteella saatiin selville, että tutkimuksessa kehitetty tukimateriaalin ensiversio oli kokonaisuudessaan onnistunut ja sisältö oli toimiva. Palautteesta nousi kuitenkin esille useita kehittämiskohteita ja parannusehdotuksia, jotka huomioitiin tukimateriaalin lopullisessa versiossa. Tukimateriaalin sisältöä muutettiin toimivammaksi kokonaisuudeksi ja visuaalista ilmettä kehitettiin palautteen antajien vastausten perusteella. Lisäksi tukimateriaaliin lisättiin enemmän konkreettisia vinkkejä ja opetuskokonaisuusehdotuksia, joita käsityönopettaja voi omassa työssään hyödyntää. Tutkimuskirjallisuuden ja kyselyaineiston perusteella tukimateriaali on tarpeellinen, sillä ideointi- ja suunnitteluvaiheiden toteutuminen alakoulussa vaihtelee suuresti ja vaiheet jäävät usein pienelle huomiolle.

Tallennettuna: