Haku

"Onks se nyt sun huoli?" : Huolenpito poikien ystävyyssuhteissa somedraaman silmin

QR-koodi

"Onks se nyt sun huoli?" : Huolenpito poikien ystävyyssuhteissa somedraaman silmin

Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee huolenpitoa ja maskuliinisuutta. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten huolenpito näkyy poikien ystävyyssuhteissa fiktiivisessä populaarikulttuurin tuotteessa.

Teoreettisena viitekehyksenä ovat kriittinen maskuliinisuuden tutkimus sekä välittämisen orientaation ja välittävän maskuliinisuuden teoriat. Tutkimus paikantuu lisäksi feministiseen mediatutkimukseen ja pyrkii noudattamaan sukupuolivastuullista tutkimusta. Tutkimus esittelee maskuliinisuuden hegemonian teoriaa, mutta keskittyy analyysissa maskuliinisuuden normeihin ja ideaaleihin.

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten huolenpito näkyy poikien ystävyyssuhteissa. Tutkimus kysyy, miten huolenpitoa osoitetaan ja miten huolenpidon vastaanottajat reagoivat siihen. Lisäksi tutkimus pyrkii selvittämään, miten maskuliinisuuden ideaaleja uusinnetaan tai vastustetaan huolenpidon kautta. Tutkimuksen laajempana tavoitteena on luoda uutta tutkimusta vähemmän tutkitusta näkökulmasta maskuliinisuuden tutkimuksessa ja pyrkiä samalla monipuolistamaan maskuliinisuuskäsityksiä.

Aineistona on noin 200 litteroitua kohtausta Instagramissa julkaistusta Goals-draamasarjasta. Aineistoa analysoitiin temaattisen analyysimenetelmän avulla. Tarkempaan analyysiin valittiin huolenpidon teema, ja analyysi toteutettiin aineistopohjaista analyysitapaa sekä lähiluvun tekniikkaa käyttäen.

Analyysin perusteella tulkittavissa on neljä keskeistä tulosta. Ensimmäinen on huolenpidon näkyminen poikien ystävyyssuhteissa. Toinen tulos on, että maskuliinisuuden ideaaleja vastustetaan huolenpitoa osoittamalla ja reagoimalla myönteisesti huolenpitoon. Kolmantena tuloksena on, että reaktiot huolenpitoon ovat usein kielteisiä, ja niiden kautta toistetaan maskuliinisuuden ideaaleja, kuten pärjäämistä ja itsenäisyyttä. Neljäs tulos on, että välittämisen orientaatio vaihtelee poikien kesken, eri tilanteissa. Lisäksi välittämisen orientaation vahvuus vaihtelee pojilla. Myös reaktiot huolenpitoon vaihtelevat tilannekohtaisesti.

Tutkimus osoittaa, että Goalsin poikien ystävyyssuhteissa näkyvät maskuliinisuuden ideaalit, mutta myös huolenpito. Huolenpitoon reagoidaan useimmiten negatiivisesti maskuliinisuuden ideaalien mukaisesti esimerkiksi korostamalla pärjäämistä, itsenäisyyttä ja riippumattomuutta.

Tallennettuna: