Haku

Vastataanko hävittäjillä todellisiin turvallisuusuhkiin? : Argumentaatioanalyysi HX-hanketta käsittelevistä mielipidekirjoituksista

QR-koodi

Vastataanko hävittäjillä todellisiin turvallisuusuhkiin? : Argumentaatioanalyysi HX-hanketta käsittelevistä mielipidekirjoituksista

Suomessa on käynnissä HX-hankkeeksi kutsuttu hävittäjähanke, joka on perustettu korvaamaan nykyiset Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät uusilla monitoimihävittäjillä. HX on lyhenne, jollaista käytetään perinteisesti ilmavoimien lentokaluston korvaamishankkeissa. Ensimmäinen kirjain tulee korvattavasta koneesta (H = Hornet) ja X kirjainta käytetään yleisesti seuraajaehdokkaan tunnuksena. 10-15 vuotta kestävän hankkeen hankintapäätös tehtiin vuonna 2021, kun valtioneuvosto valtuutti Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen solmimaan hankintasopimuksen Yhdysvaltojen hallinnon kanssa Suomen seuraavasta monitoimihävittäjästä. Hornetien suorituskyvyn korvaa Lockheed Martin F-35A Lightning II -monitoimihävittäjä.

Tämä tutkielman tavoitteena on tarkastella, millaisilla argumenteilla Suomen hävittäjähankintaa käsitellään sanomalehtien mielipidekirjoituksissa, minkälaisia eroja ja yhtäläisyyksiä mielipidekirjoituksista nousee esille ja minkälaisia Suomea koskevia uhkakuvia kirjoituksissa esiintyy. Tutkielman aineisto koostuu 32 mielipidekirjoituksesta, jotka ovat julkaistu aikavälillä 29.1.2019-26.10.2020. Mielipidekirjoitukset voidaan luokitella kolmeen eri ryhmään sen perusteella, kuinka ne suhtautuvat HX-hankkeeseen. Nämä ryhmät ovat negatiivisesti hankkeeseen suhtautuvat kirjoitukset, positiivisesti hankkeeseen suhtautuvat kirjoitukset tai hanketta joillakin muulla tavoin käsittelevät kirjoitukset.

HX-hankkeeseen negatiivisesti suhtautuvissa kirjoituksissa nostettiin esille HX-hankkeen kallis hinta. Erityisesti uusien hävittäjien käyttöön ja ylläpitoon liittyvät elinkaarikustannukset tuodaan useammassa kirjoituksessa esille. Moni negatiivisesti hankkeeseen suhtautuva kirjoitus esittää myös erilaisia näkemyksiä siitä, mitä kaikkea muuta rahalla saa, mistä kaikesta se on pois ja minkä verran muut toimijat saavat rahoitusta. Kirjoituksissa nousee esille myös argumentointia hävittäjien sijaan ilmatorjuntakalustoon panostamisesta. Hankkeeseen negatiivisesti suhtautuvissa kirjoituksissa tuodaan myös esille näkökulma ei-sotilaallisista uhista, jotka Suomea kohtaa, ja siksi uusiin hävittäjiin suunnitellut taloudelliset panostukset tulisi osoittaa toisaalle. Mielipidekirjoituksissa sotilaallista uhkaa todellisemmiksi uhiksi mainitaan esimerkiksi talouden taantuma, pandemiat ja paheneva ilmastonmuutos.

HX-hankkeeseen positiivisesti suhtautuvissa mielipidekirjoituksissa mainitaan niin ikään uhkakuvat. Esille turvallisuusympäristön muuttunut tilanne, joka ei tue hävittäjämäärän vähentämistä, vaan päinvastoin. Hanketta kannatetaan myös siksi, että maanpuolustus on yksi yhteiskunnan kivijaloista, jota ei voi horjuttaa. Muulla tavoin HX-hankkeeseen suhtautuvissa kirjoituksissa argumentoidaan esimerkiksi puolesta, ettei hävittäjiä tulisi ostaa Yhdysvalloista.

Tallennettuna: