Haku

Iäkkäiden kotikuntoutus ja sen merkitys fyysiseen toimintakykyyn

QR-koodi

Iäkkäiden kotikuntoutus ja sen merkitys fyysiseen toimintakykyyn

Ikääntyneen väestön hyvinvointi, terveys ja niiden tukeminen ovat ajankohtaisia asioita Suomessa sekä kansainvälisesti väestörakenteen muuttumisen vuoksi. Ikääntymiseen ja rappeuttaviin pitkäaikaissai-rauksiin saattaa liittyä toimintakyvyn heikkenemistä, joka hankaloittaa päivittäisistä toiminnoista sel-viytymistä. Valtakunnallisena tavoitteena on, että mahdollisimman moni iäkäs asuisi omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Kotikuntoutuksen on todettu olevan tehokasta, tarpeellista ja turvallista iäk-käiden fyysisen toimintakyvyn sekä omatoimisen suoriutumisen ylläpitämisessä ja kehittämisessä eri-laisten asiakasryhmien kohdalla.

Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli kuvata iäkkäiden kotikuntoutusinterventioita sekä in-tervention merkitystä iäkkäiden fyysiseen toimintakykyyn. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa, jota voidaan hyödyntää kotikuntoutuksen kehittämisessä ja iäkkäiden fyysisen toimintakyvyn paran-tamisessa. Tiedonhaku toteutettiin toukokuussa 2022 Cinahl, Medic ja Medline terveysalan sähköisissä tietokannoissa. Cinahl tietokannassa hyödynnettiin myös MeSH-asiasanastoa. Lisäksi suoritettiin ma-nuaalihaku tutkimusten lähdeluetteloista. Sisäänottokriteerien mukaan tutkimuksen tuli olla vertaisarvi-oitu alkuperäistutkimus, suomen tai englanninkielinen, käsitellä kotikuntoutusta saavia iäkkäitä, kuvata kotikuntoutusinterventiota tai kotikuntoutusintervention merkityksistä iäkkäiden fyysiseen toimintaky-kyyn sekä koko tekstin tuli olla saatavilla ilmaiseksi yliopiston kautta tai muuta kautta aikaresurssi huomioiden. Tiedonhaun 15 osumalle suoritettiin laadunarviointi ja analysointi tapahtui induktiivisella sisällönanalyysilla.

Tämän kirjallisuuskatsauksen tulosten mukaan kotikuntoutusinterventio sisältää harjoittelun määrän, harjoitteet, periaatteet, ympäristön ja harjoittelun tukemisen interventiossa. Kotikuntoutusinterventiossa harjoitteita toteutetaan monipuolisesti eri osa-alueilla ammattilaisten tuella huomioiden asiakaslähtöi-syys, nousujohteisuus, tavoitteellisuus ja ongelma-alueisiin keskittyminen. Intervention merkitys fyy-siseen toimintakykyyn sisältää elimistön fysiologisten ominaisuuksien parantumisen, fyysisen toimin-takyvyn parantumattomuuden, arjessa toimimisen parantumisen ja liikkumiskyvyn parantumisen. In-tervention merkitys fyysiseen toimintakykyyn ilmenee tasapainon ja lihasvoiman parantumisena, fyy-sisen toimintakyvyn säilymisenä ennallaan, päivittäisissä toiminnoissa suoriutumisen parantumisena sekä kävelykyvyn parantumisena. Kotikuntoutusinterventiossa varmistetaan iäkkäille turvallinen ym-päristö ja heille annetaan riittävää turvallisuusohjeistusta turvallisen kotona asumisen edistämiseksi. Läheiset ja ammattilaiset sekä heidän yhteistyönsä ovat merkittäviä tekijöitä iäkkäiden kotikuntoutuk-sessa ohjauksen ja tuen saamiseksi. Intervention merkitys fyysiseen toimintakykyyn näyttäytyy useimmiten fyysistä toimintakykyä parantavalla tai ylläpitävällä tavalla. Kotikuntoutusintervention myötä iäkkäiden arjessa toimiminen useimmiten parantuu, mikä näkyy erityisesti parempana suoriu-tumisena päivittäisissä toiminnoissa. Tämä kirjallisuuskatsaus lisää tietoa aiheesta ja tuloksia voidaan hyödyntää vaikuttavan kotikuntoutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Jatkotutkimusaiheena olisi hyödyllistä tutkia etäpalveluin järjestettyä kotikuntoutusta, iäkkäiden kokemuksia siitä ja sen taloudel-lista tehokkuutta. Olisi hyödyllistä tutkia myös, millainen vaikutus kotikuntoutuksella on iäkkäiden sairaala- ja terveyspalveluiden käytön määrään.

Tallennettuna: