Haku

Nimi muutettu: tunnistamattomat henkilökuvat itseään toistavina representaatioina

QR-koodi

Nimi muutettu: tunnistamattomat henkilökuvat itseään toistavina representaatioina

Tämä tutkielma selvittää, miten tunnistamattomat journalistiset henkilökuvat raken-tuvat, millaisia visuaalisen kerronnan keinoja ne hyödyntävät ja millaisia representaa-tioita ne ovat.

Tunnistamattomia valokuvia julkaistaan journalistisina henkilökuvina sellaisten juttu-jen yhteydessä, joissa haastateltavan henkilöllisyys salataan. Salaamisen taustalla on pyrkimys suojella henkilön yksityisyyttä, kun jutun aihetta tai sisältöä pidetään arka-luontoisena. Tällöin lehtijutun tekstissä henkilön nimi muutetaan tai poistetaan, ja valokuvassa henkilöllisyys piilotetaan visuaalisin keinoin. Tunnistamattomat henkilöku-vat ovat ristiriitaisia valokuvia, jotka sekä esittävät kohdettaan että piilottavat tämän. Ne voivat muodostaa valtaosan jonkin aihepiirin journalistisista henkilökuvista. Tämän vuoksi on aiheellista pohtia, millaisia representaatioita tunnistamattomat valokuvat ovat.

Tutkielman lähtökohta on se todistamisen ja piilottamisen välinen jännite, joka tunnis-tamattomiin valokuviin rakentuu. Yhtäältä valokuvan ja todellisuuden suhdetta voi pi-tää suoraviivaisena: valokuvalla on materiaalinen ydin ja katsomme valokuvia esityksi-nä, jotka näyttävät kohteensa sellaisina kuin ne ovat. Tunnistamattomat henkilökuvat kuitenkin haastavat sen oletuksen, että kuva esittää todellisuutta sellaisenaan. Työ selvittää, millainen suhde tunnistamattomilla henkilökuvilla on niiden materiaaliseen ytimeen eli millaisia merkkejä kohteistaan ne ovat.

Aineisto koostuu Helsingin Sanomien verkkosivuilla julkaistuista journalistisista henki-lökuvista, jotka on julkaistu vuosina 2021–2022. Kuvat luokitellaan sisällönanalyysiä käyttäen ja niistä pyritään löytämään tyypillisiä ja toistuvia visuaalisen esittämisen tapoja. Luokittelu näyttää tunnistamattomista henkilökuvista samankaltaisuuksia ja osoittaa, että tietyt visuaalisen kerronnan keinot tunnistamattomissa henkilökuvissa tavallisempia kuin toiset. Tunnistamaton henkilökuva on tyypillisesti todelta näyttävä, etäinen representaatio, joka esittää kohteensa passiivisena.

Sisällönanalyysin lisäksi tutkielmassa hyödynnetään semioottista kuva-analyysia, joka auttaa tulkitsemaan yksittäistä tunnistamatonta henkilökuvaa eli ihmisen represen-taatiota. Semioottinen tulkinta syventää käsitystä siitä, millaisia merkityksiä tunnis-tamattomaan journalistiseen henkilökuvaan rakentuu.

Tallennettuna: