Haku

Virtuaalinen käyttöönotto testaamisen sekä käyttöönoton nopeuttamiseksi ja tehostamiseksi

QR-koodi

Virtuaalinen käyttöönotto testaamisen sekä käyttöönoton nopeuttamiseksi ja tehostamiseksi

Tämän työn tavoitteena oli perehtyä virtuaaliseen käyttöönottoon aluksi yleisemmältä tasolta ja myöhemmin esimerkkiyrityksen virtuaalisen käyttöönoton projektin avulla. Työn teoriaosuudessa tutkittiin, mitä virtuaalinen käyttöönotto on ja miten sitä käytetään. Lisäksi työssä perehdyttiin virtuaalisen käyttöönoton hyötyihin teollisuusyrityksen kannalta ja käytännönläheisemmin esimerkkiyrityksen avulla tutkitaan, kuinka luodaan simulaatio virtuaalista käyttöönottoa varten.

Esimerkkinä virtuaalista käyttöönottoa hyödyntävästä yrityksestä toimi Pemamek Oy, joka on hitsaus- ja tuotantoautomaation toimittaja ja aloitti oman projektinsa virtuaalisesta käyttöönotosta kesällä 2023. Tässä kandidaatintyössä seurattiin projektin etenemistä ensimmäisistä mallikappaleista kokonaisen tuotteen toimivaan simulaatiomalliin, jonka avulla voitiin hyödyntää virtuaalista käyttöönottoa.

Virtuaalinen käyttöönotto on teollisuus 4.0:n eli neljännen teollisen vallankumouksen osana kehitelty prosessi ratkaisemaan perinteisen käyttöönoton ongelmia. Käyttöönotto on aikaa vievä prosessi, mutta sitä edeltää kaksi pitkäkestoista prosessia. Näissä prosesseissa, suunnittelussa ja kokoonpanossa, saattaa tapahtua muutoksia ja virheitä, jotka aiheuttavat viivytyksiä. Näitä muutoksia ja virheitä voivat olla esimerkiksi väärin asennettu tai viallisesti suunniteltu osa. Vasta näiden vaiheiden jälkeen alkava käyttöönotto paljastaa, toimiiko laite kuten sen on suunniteltu toimivan. Jos laite ei esimerkiksi kykene suorittamaan kaikkia siltä odotettuja tehtäviä, tulevat näin myöhäisessä vaiheessa huomatut muutokset tai korjausta vaativat toimenpiteet kalliiksi valmistajalle ja pidentävät tuotteen valmistusaikaa.

Virtuaalisessa käyttöönotossa voidaan perinteisen käyttöönoton sijaan aloittaa prosessi virtuaalisesti riippumatta tuotteen kokoonpanon tilasta. Virtuaalinen käyttöönotto voidaan myös aloittaa jo samalla, kun suunnittelu on vielä kesken, koska tarvittaessa virtuaalisessa käyttöönotossa käytettävää mallia voidaan päivittää. Keskeisenä päätelmänä huomattiin, että käyttöönoton aloittaminen kokoonpanon ollessa vielä kesken nopeuttaa laitteen valmistumista. Se myös vähentää virheiden korjauksista koituvia kuluja, koska ne voidaan löytää ja niihin voidaan puuttua jo kokoamisvaiheessa.

Tallennettuna: