Haku

Easy 2: Constructing an interactive language learning environment and applying some language learning theories

QR-koodi

Easy 2: Constructing an interactive language learning environment and applying some language learning theories

Tutkimuksen tavoitteena on arvioida Euroopan komission rahoittaman Easy 2 -hankkeen tuottamaa, verkossa sijaitsevaa kielenoppimisympäristöä sekä itse projektia kokonaisvaltaisen kielenoppimisen teorian ja Stephen Krashenin kielenomaksumisteorian valossa. Kuuden oppilaitoksen edustajista neljässä eri maassa koostunut projektiryhmä toimi lokakuusta 2002 tammikuuhun 2005, jolloin projektin lopputuote julkaistiin. Tutkimus muodostaa osan koko projektin loppuarviointia.

Easy 2 on Internetissä osoitteessa http://www.easy2.org sijaitseva, nuorille ja syrjäytymisvaarassa oleville käyttäjille suunnattu kielenoppimisympäristö, joka pohjautuu avoimen lähdekoodin sisällönhallintaohjelmistoon sekä projektiryhmän tuottamaan oppimismateriaaliin. Ympäristö on tarkoitettu opettamaan alkeita viidestä eurooppalaisesta kielestä: italia, ranska, saksa, suomi ja englanti. Englanti on myös toiminut projektiryhmän välisenä yhteydenpito- ja prototyyppikielenä pedagogisen lähestymistavan, harjoitusten ja muun materiaalin valmistelussa.

Projektiryhmä valitsi jo varhaisessa vaiheessa tavoitteeksi kokonaisvaltaisen oppimiskäsityksen, jonka mukaan oppiminen on tehokkainta, kun se sidotaan oppijan omaan kokemukseen. Osana tätä lähestymistapaa ryhmä valitsi myös avoimen dialogin sekä oppimisen autenttisuuden periaatteet, joiden pohjalta pyrittiin luomaan tuomitsematon ympäristö, joka ottaa oppijan huomioon kokonaisena ihmisenä ja jossa oppilaan ja opettajan roolit lähenevät toisiaan uuden asian yhdessä tutkijoina. Stephen Krashenin teorioita vieraan kielen omaksumisesta käytetään arvioimaan ryhmän tuottamaa materiaalia, vaikka projektiryhmä ei niitä eksplisiittisesti valinnut, sillä ne kuvaavat erittäin tarkasti ryhmän valitsemia metodeita kielenopetukseen ja niveltyvät kokonaisvaltaisen oppimisen ajattelutapaan.

Tutkimuksen päähavainto on, että lopputuloksena oleva ympäristö toteuttaa melko hyvin asettamiaan periaatteita ja suhtautuu kielenopetukseen varsin systemaattisella ja perusteltavissa olevalla tavalla. Ympäristön suosio on kuitenkin ollut vähäistä ja sitä ovat vaivanneet toistuvat tekniset ongelmat. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että ongelmat liittyvät ympäristön julkaisuun, markkinointiin ja tekniseen ylläpitoon enemmän kuin ongelmiin oppimisteorian toteuttamisessa.

Tutkimus pyrkii Easy 2 -projektin arvioinnin lisäksi tarjoamaan tuleville vastaaville hankkeille kokemuspohjaa, jonka perusteella voidaan mahdollisesti välttää projektin kohtaamat ongelmat.

Asiasanat: kielenoppiminen, kokonaisvaltainen oppiminen, tietoa luova projekti

Tallennettuna: