Haku

Sosiaalityö sairaalaorganisaatiossa. Tapaustutkimus sosiaalityöntekijöiden työn mieltämisestä ja jäsentämisestä moniammatillisessa työyhteisössä

QR-koodi

Sosiaalityö sairaalaorganisaatiossa. Tapaustutkimus sosiaalityöntekijöiden työn mieltämisestä ja jäsentämisestä moniammatillisessa työyhteisössä

Pro gradu- tutkielmani tarkoitus on selvittää miten sosiaalityö mielletään ja pyydetään mukaan sairaalaorganisaation moniammatillisessa työyhteisössä? Tarkentavina kysymyksinä esitän: minkälaisia kokemuksia ja itsearvioita sosiaalityöntekijät antavat sosiaalityön arjestaan sekä miten he kuvaavat moniammatillista yhteistyötään ja sosiaalityön merkitystä sekä asemaa sairaalaorganisaatiossa? Etsin kuvausta tapaustutkimukselleni, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän sosiaalityölle, sen omassa todellisuudessa, sairaalaorganisaatiossa.

Kvalitatiivinen tutkimukseni on taustafilosofialtaan hermeneuttinen. Metodologisissa valinnoissani suuntaan laadulliseen tapaustutkimukseen hermeneutiikan, praktisen tiedon lähestymistavan kautta. Olen kiinnittynyt kulttuuri- ilmiöiden ja tradition välittäjien avulla kuvaamaan ja ymmärtämään tutkittavaa tapausta. Tulkinnan piirissä ovat haastateltujen sosiaalityöntekijöiden tuottama kokemustieto ja itsearvio heidän työstään sairaalaorganisaation moniammatillisessa työyhteisössä. Omaa työtänsä reflektoiden he ovat tuottaneet kuvauksia ympäröivästä sosiaalisesta todellisuudestaan suhteessa työorganisaatioon.

Käytän aineistona kymmenen sosiaalityöntekijän teemahaastatteluja, joiden haastattelurunkoa sekä analysointiprosessia olen lähestynyt responsiivisen evaluoinnin kautta. Responsiivinen evaluointi on arvopohjaista, herkkää ja dialektista ja sillä on tutkiva suhde todellisuuteen. Sen pohja on valitsemassani hermeneutiikassa, praktisessa tieteen intressissä. Haastatteluja olen tematisoinut sekä tyypitellyt ja näiden avulla olen saanut esitettäväksi teemoja työn sisällöstä sekä asiantuntijuuden asemasta ja kuvasta moniammatillisissa ryhmissä. Empiriassa olen tarkastellut löytyneitä kuvauksia, sosiaalityön jäsentymistä, organisaation jäsenenä suhteessa moniammatilliseen ryhmään ja yhteistyön reunaehtoihin. Olen löytänyt äärityyppejä, vastapareja, jotka kertovat omalta osaltaan sosiaalityön jäsentymisestä. Haastattelussa olen käyttänyt myös assosioivaa, mielikuva-kysymystä, jonka tuotoksena on syntynyt metaforallisia skeemoja (malleja, kaavoja) neljä kappaletta; dynaaminen, miellyttävä, vaatimaton ja turvallinen. Haastatteluaineiston lisäksi olen tutkinut sosiaalityön jäsentymistä organisaatiossa käyttäen sisällönanalyysiä sairaalaorganisaation tuottamiin kirjalliseen ja sähköiseen esite- ja tekstidokumentteihin.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin sosiaalityöntekijöillä on hyvä asema, heidät pyydetään mukaan tasavertaisesti sairaalaorganisaation moniammatilliseen työyhteisöön. Sosiaalityöntekijät arvioivat itse työnsä jäsentymistä osana organisaatiota tai me-henkisenä palveluita tuottavana omana yksikkönä. Sairaalaorganisaation yleisissä toiminta- ja esitemateriaaleissa sosiaalityö ei ole lainkaan tai ei- näkyvästi esillä. Näkyvyyttä ja tätä kautta sosiaalityön saatavuutta organisaatiossa tulisi lisätä. Esille tulon vaarana saattaa kuitenkin olla sosiaalityön lisääntyvä potilasmäärä, joka ei ole palveltavissa ilman henkilöstölisäyksiä. Sosiaalityöllä on tiedotusvelvollisuus ja työstä on tärkeä tiedottaa työnkuvauksina työn oikean käyttö kohdentumisen vuoksi. Sosiaalityön aktiivein tiedotuskanava organisaatiossa ovat hoitajat, jotka kertovat sosiaalityön olemassaolosta sekä ohjaavat potilaita tarvittaessa sosiaalityöntekijöille.

Haastatteluaineistosta olen tyypitellyt sosiaalityön neljään metafora- skeemaan, joista kahden kautta saa kuvan sosiaalityön asemallisesta jäsentymisestä organisaatiossa. Dynaaminen on ääripää, vastapari vaatimattomalle. Dynaamiset ovat aktiivisia sosiaalityön aseman korjaajia ja suuntautuvat organisaatioon, he ovat osa sitä. Vaatimattomat ovat keskittyneitä potilastyöhön ja tätä kautta suuntautuneita enemmän organisaatiosta ulospäin, potilaan kotiin ja ulkoisiin yhteistyökumppaneihin. Kummankin, sekä dynaamisen, että vaatimattoman skeeman ominaisuudet ovat lomittuvia miellyttävän ja turvallisen skeeman kanssa, mutta eivät toistensa kanssa. Psykiatrisen tai somaattisen erikoissairaanhoidon sosiaalityöstä ei voi osoittaa paikkaa suoraan johonkin skeemaan, vaan ominaisuudet voivat esiintyä jopa niin kutsutusti sekä - että. Psykiatrisen sosiaalityön asema on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä, haastatteluaineistoon vedoten, ollut ja on edelleen merkityksellinen. Somaattisessa erikoissairaanhoidossa sosiaalityöllä on ollut paikan rakentajan rooli, mutta suunta on kohti yhä merkityksellisempää asemaa.

Asiasanat: tapaustutkimus, terveyssosiaalityö, sairaalaorganisaatio, moniammatillinen yhteistyö, itsearviointi, metafora.

Tallennettuna: