Haku

Motiivi ja epävarmuus vuokratyössä

QR-koodi

Motiivi ja epävarmuus vuokratyössä

Tutkimukseni käsittelee vuokratyöntekijöiden kokemuksia työstään. Tarkastelen vapaaehtoisuuden ja vastentahtoisuuden eli motiivin ja epävarmuuden kokemusten yleisyyttä sekä niiden yhteyksiä vuokratyöntekijöiden työtyytyväisyyteen ja organisaatiositoutumiseen.

Keräsin tutkimukseni aineiston keväällä 2008 Internetissä julkaisemallani kyselylomakkeella. Kyselyyn vastasi määräaikaan mennessä 306 vuokratyöntekijää logistiikan ja toimiston alalta. Analyysimenetelminä käytän kvantitatiivisia menetelmiä, erityisesti kovarianssianalyysiä, korrelaatioita ja pääkomponenttianalyysiä.

Vuokratyön vapaaehtoisesti valinneet työntekijät olivat vastentahtoisia vuokratyöntekijöitä useammin päätoimisesti työmarkkinoiden ulkopuolella, lähinnä opiskelijoita, ja he kokivat taloudellisen tilanteensa paremmaksi kuin pakon edessä vuokratyön valinneet. Epävarmuuden kokemukset kasaantuivat erityisesti niille vuokratyöntekijöille, joilla oli keskiasteen koulutus. Työsuhteen pidetessä epävarmuuden kokeminen väheni.

Vuokratöitä vapaaehtoisesti tekevät olivat tyytyväisempiä työhönsä ja sitoutuneempia niin työpaikkaansa kuin vuokrausyritykseensäkin kuin ne vuokratyöntekijät, jotka olivat valinneet vuokratyön, koska muuta työtä ei ollut tarjolla. Työssään paljon epävarmuutta kokevat vuokratyöntekijät olivat tyytymättömämpiä työhönsä ja heikommin sitoutuneita työpaikkaan kuin vähän epävarmuutta kokevat kollegansa. Sen sijaan vuokrausyritykseen kohdistuvaan sitoutumiseen epävarmuuden kokemuksilla ei ollut yhteyttä. Motiivilla ja epävarmuudella ei myöskään havaittu yhdysvaikutuksia työtyytyväisyyteen eikä organisaatiositoutumiseen.

Tämän tutkimuksen tulosten perusteella vuokratyön motiivi ja työn epävarmuuden kokemukset ovat keskeisiä työtyytyväisyyden ja organisaatiositoutumisen selittäjiä.

Asiasanat:vuokratyö, motiivi, epävarmuus, työtyytyväisyys, organisaatiositoutuminen, heterogeenisuus

Tallennettuna: