Haku

Asiakkaiden ja kätilöiden kokemuksia synnytyspelon hoidosta

QR-koodi

Asiakkaiden ja kätilöiden kokemuksia synnytyspelon hoidosta

Synnytyspelko koskettaa monen naisen ja perheen elämää. Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata synnytyspelkopoliklinikan asiakkaiden pelkoja sekä heidän odotuksiaan ja kokemuksiaan synnytyspelon hoidosta. Lisäksi tarkoituksena on kuvata synnytyspelkopoliklinikan kätilöiden kokemuksia pelon hoidosta. Tutkimukseen osallistui kuusi synnytyspelkopoliklinikan asiakasta sekä kuusi synnytyspelkopoliklinikalla työskentelevää kätilöä. Tutkimuksen lähestymistapa on laadullinen ja aineisto kerättiin teemahaastattelulla. Tutkimusaineiston analyysimenetelmänä käytettiin induktiivista sisällönanalyysiä.

Tutkimuksen tulosten mukaan synnytyspelkopoliklinikan asiakkaiden synnytyspelkoja ovat psyykkiset synnytyspelot sekä tulevaan synnytystapahtumaan liittyvät pelot. Synnytyspelkopoliklinikan asiakkaiden odotukset synnytyspelon hoidosta voidaan jakaa emotionaaliseen ja tiedolliseen tukeen. Synnyttäneiden asiakkaiden kokemukset synnytyspelkopoliklinikan toiminnasta jakautuivat ammattitaitoiseen hoitoon sekä positiivisiin ja negatiivisiin kokemuksiin hoidosta.

Kätilöt kuvaavat kokemuksiaan synnytyspelkopoliklinikalla työskentelystä monitahoisesti. He kuvaavat antavansa asiakaslähtöistä hoitoa. Pelkoa hoidetaan monella tavalla antamalla ammatillista apua, kuten ajantasaista tietoa, asiantuntevaa keskustelukumppanuutta ja tunnistamalla asiakkaan pelot. Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti asiakkaan tarpeiden mukaan. Kätilöillä on pääasiassa positiivisia kokemuksia työstään. Omaa työtä pidetään vaativana, mutta antoisana ja työssä tapahtuneet onnistumiset motivoivat jatkamaan. Tutkimukseen osallistuneet kätilöt tuovat esiin monenlaisia toimia pelon hoidon kehittämiseksi. Vastaajat kiinnittävät runsaasti huomioita myös synnytyksenjälkeiseen keskustelun toteutumiseen ja siinä onnistumiseen.

Asiakkaat ovat tyytyväisiä synnytyspelkopoliklinikan toimintaan, mutta kätilöt toivovat lisää työnohjausta vaativaan työhönsä. Koetaan, että synnytyksenjälkeinen keskustelu ja sen kehittäminen on tärkeässä asemassa ehkäistäessä uusien synnytyspelkojen syntymistä. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää kehitettäessä pelon hoitoa ja synnytyspelkopoliklinikoiden toimintaa.

Avainsanat: synnytyspelko, asiakas, kätilö

Tallennettuna: