Haku

Kuulumisen kokemus. Maahanmuuttajien sosiaalisen kiinnittymisen mahdollisuudet ja esteet.

QR-koodi

Kuulumisen kokemus. Maahanmuuttajien sosiaalisen kiinnittymisen mahdollisuudet ja esteet.

Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan ulkomailta Poriin muuttaneiden maahanmuuttajien kuulumisen kokemuksen rakentumista: mikä kuulumista mahdollistaa ja mikä sitä rajoittaa. Tutkielma antaa vastauksia myös siihen, mitä ovat paikat, yhteisöt ja ryhmät, joissa kuulumisen kokemus syntyy tai jää syntymättä. Kuulumisella tarkoitetaan emotionaalista osallisuuden kokemusta.

Tutkimusaineistona on porilaisten maahanmuuttajien kanssa tuotettu teemahaastatteluaineisto, jonka analyysissa on sovellettu kvantitatiivista sisällön erittelyä sekä laadullista, teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Tutkielman metodologiset kehykset rakentuvat sosiaalisen konstruktionismin ja transnationalistisen lähestymistavan varaan.

Tutkielman tuloksena kuuluminen osoittautuu kansallisvaltioiden rajat ylittäväksi kokemukseksi, joka kohdistuu samanaikaisesti useaan eri fyysiseen ja sosiaaliseen paikkaan. Sosiaaliset kiinnittymispinnat ovat keskenään limitteisiä ryhmiä ja yhteisöjä, jotka rakentuvat ihmissuhteissa, osallistumisessa ja toiminnassa sekä alkuperässä.

Ihmissuhteet ovat ensisijainen kuulumisen paikka ja kuulumisen kokemusta mahdollistava tekijä. Parisuhde, perhe sekä ystävyys- ja tuttavuussuhteet tuottavat tunnetta johonkin kuulumisesta ja toisaalta mahdollistavat uusien ihmissuhteiden syntymistä. Osallistuminen työelämään, koulutukseen tai vapaa-ajalle paikantuvaan toimintaan tuottaa kokemusta oman jäsenyyden merkityksellisyydestä yhteisössä sekä luo jaettuja identiteettejä. Osallistumisen kautta myös ystävyys- ja tuttavuussuhteiden verkosto laajenee ja syvenee. Kuulumista mahdollistaa myös alkuperä: yhteenkuuluvuutta koetaan saman kielen, kansallisuuden ja kulttuurin jakavien kesken.

Kuulumisen paikat ovat kuitenkin tilanteisia ja osin ristikkäisiä. Se, mikä yhtäällä tuottaa kuulumisen kokemusta, on toisessa yhteydessä ulossulkemisen väline. Johonkin kuuluminen on myös erottumista, erottautumista sekä ulkopuolisuutta jostakin.

Asiasanat: maahanmuuttajat, kuuluminen, osallisuus, ulkopuolisuus, sosiaalinen kiinnittyminen, transnationalismi

Tallennettuna: