Haku

Radikaalien vuosikymmen. Suomalaisen kuusikymmentäluvun historiakuvan rakentajat, sisältö ja merkitys.

QR-koodi

Radikaalien vuosikymmen. Suomalaisen kuusikymmentäluvun historiakuvan rakentajat, sisältö ja merkitys.

Tutkimus käsittelee suomalaisen kuusikymmentäluvun historiakuvaa. Historiakuva on menneisyydestä tehtyjen kertomusten eli historioiden valikoitujen piirteiden avulla luotu käsitys menneisyyden merkityksellisyydestä. Kuusikymmentäluvun historiakuva on kuusikymmentäluvun radikaalien rakentama, sillä juuri he ovat julkisuudessa dominoineet kertomusta vuosikymmenestä ja näin rakentaneet omasta kuusikymmentäluvustaan todellisen kuusikymmentäluvun. Tutkimus selvittää, miten kuusikymmentäluvun historiakuva on rakennettu, mitä siihen sisältyy ja miksi siitä on tehty juuri tietynlainen. Koska osa radikaaleista on myöhemmin noussut merkittävään asemaan suomalaisessa yhteiskunnassa, tutkimus tarkastelee historiakuvaa myös valta-aseman legitimoinnin välineenä. Lähteinä tutkimuksessa on käytetty pääasiassa radikaalien muistelmia sekä heidän televisiossa antamiaan lausuntoja siitä, mitä kuusikymmentäluku oli. Kuusikymmentälukua käsittelevää tutkimuskirjallisuutta sekä aikalaisdokumentteja tutkimuksessa on käytetty radikaalien luoman historiakuvan omimman aineksen hahmottamiseksi.

Tutkimus osoittaa, että historiakuvan kuusikymmentäluku ei ole sama asia kuin ajanjakso 1960-69 vaan kuusikymmentäluku koetaan eräänlaisena henkisenä vuosikymmenenä. Historiakuvassa keskeistä on kuusikymmentäluvun merkityksellistäminen, sen näkeminen aivan erityisenä vuosikymmenenä. Historiakuvassa radikalismi ja kuusikymmentäluku on yhdistetty niin, että ne ovat alkaneet tarkoittaa samaa asiaa. Historiakuvassa esille on nostettu vain radikaaliliikkeen kannalta merkittävät tapahtumat, jolloin on luotu kuva siitä, että kaikki merkittävä, mitä kuusikymmentäluvulla tapahtui liittyi radikalismiin. Historiakuvaan sisältyy tarina radikaaliliikkeen synnystä, koetuista huippuvaiheista ja hiipumisesta. Tämän tarinan rinnalla kulkee tarina radikalismin olemuksesta eli radikaalien käsitys siitä, mistä radikalismissa oli pohjimmiltaan kysymys. Siihen kuuluu näkemys liikkeen alkamiseen ja loppumiseen johtaneista syistä, käsitys liikkeen pyrkimyksistä ja saavutuksista sekä radikaalien aatemaailman erittely. Kuusikymmentäluvusta luotu tarina on näennäisestä yhtenäisyydestään huolimatta eri tarina riippuen siitä, kuka sen kertoo. Kuusikymmentäluvun historiakuva sisältääkin paljon säröjä, jopa riitaa.

Tutkimuksesta käy ilmi, miten historiakuva rakennetaan ja mikä on tämän toiminnan tarkoitus. Tutkimus osoittaa, että historiakuvan rakentamisessa on kyse historian merkityksestä nimenomaan nykyisyyteen ja tulevaisuuteen suuntautuvana toimintana. Koska radikaalit kokevat kuusikymmentäluvun historian omana sankaritarinanaan, he usein tarkastelevat kulloistakin nykyisyyttä kuusikymmentäluvun näkökulmasta ja perustelevat argumenttejaan kuusikymmentäluvun historialla. He myös legitimoivat omaa asemaansa yhteiskunnassa oman historiansa avulla. Tutkimuksesta käy ilmi, että kuusikymmentäluvun historiakuva koostuu tarkkaan valikoiduista tapahtumista eli niistä, joita muistelijat ovat pitäneet kulloisenkin nykyisyyden kannalta merkittävinä. Historiakuvan luomisessa onkin kyse paitsi kertomisesta myös kertomatta jättämisestä.

Tallennettuna: