Haku

Koulutustasonja iän vaikutus Suomen sisäiseen muuttoliikkeeseen 1980-2002.

QR-koodi

Koulutustasonja iän vaikutus Suomen sisäiseen muuttoliikkeeseen 1980-2002.

Tämä pro gradu ­tutkielma selvittää missä määrin koulutustaso ja ikä vaikuttavat Suomen sisäiseen muuttoliikkeeseen. Koulutus ja ikä ovat henkilö- ja talouskohtaisia muuttoliikkeeseen vaikuttavia tekijöitä. Muuttoliikkeeseen vaikuttaa myös muita tekijöitä, mutta ne eivät ole työn mielenkiinnon kohteena. Tarkastelu toteutetaan keskittymällä pääasiassa suomalaisten tutkijoiden suomalaisella aineistolla suorittamiin tutkimuksiin. Tutkielmassa tarkasteltavat suomalaiset tilastotiedot ovat vuosilta 1980 ­ 2002.

Tässä työssä ei pyritä kehittämään uutta tietoa muuttoliikkeestä. Työ on painottunut teoreettisesti ja tavoitteena on esittää kattava ja syvällinen katsaus viimeaikaiseen muuttoliiketutkimukseen koulutustason ja iän näkökulmasta. Keskeisintä kirjallisuutta aiheesta ovat Haapanen (2003) sekä Ritsilä ja Ovaskainen (2001). Taustateoria pohjautuu tavallisesti koulutustasoa ja ikää tarkastelevissa tutkimuksissa inhimillisen pääoman teoriaan. Inhimillisen pääoman teoriaa esitellään tutkielmassa yksityiskohtaisesti. Työssä kuvaillaan myös Suomessa viime aikoina tapahtunutta väestön alueellista keskittymistä.

Koulutustason kasvu nostaa muuttoliikkeen todennäköisyyttä. Toisaalta iän kasvu vähentää todennäköisyyttä muuttoliikkeeseen. Nämä ovat muuttoliiketutkimuksen yleisiä tuloksia, joihin myös tutkielmassa päädytään suoritetun kirjallisuuskatsauksen perusteella.

Tässä työssä ei ole suoritettu omaa empiiristä mallinnusta. Teoriaa on kuitenkin pyritty soveltamaan Hämeenlinnan seudun muuttoliikkeeseen. Suurin soveltamisen ansio on lähimenneisyydessä tapahtuneen muuttoliikkeen toteaminen.

Tallennettuna: