Haku

Päihdehuollon sairaanhoitajan työn sisältö.

QR-koodi

Päihdehuollon sairaanhoitajan työn sisältö.

Hakutermit:

päihdehuolto, päihdetyö, a-klinikat, hoitotyö, hoitomenetelmät,sairaanhoitajan työn sisältö, päihdehoitotyö, hoidollinen keskustelu

Tarkoituksena oli tutkia päihdehuollon sairaanhoitajien työn sisältöä. Tehtävinä oli tutkia miten erilaiset päihdehuollon asiakastyön muodot, hoitotyön toiminta tai tehtäväalueet, hoidollisen keskustelun sisällöt ja päihdehuollon hoitomenetelmien käyttö sisältyvät päihdehuollon sairaanhoitajien työhön.

Tutkimusaineisto kerättiin strukturoidulla, tutkimusta varten tehdyllä kyselylomakkeella. Lomakkeen täytti 91 erilaisissa päihdehuollon yksiköissä työskentelevää sairaanhoitajaa. Vastausprosentti oli 63. Kyselylomake sisälsi taustatietojen lisäksi seitsemän sairaanhoitajan työtä koskevaa kysymystä, joista kukin sisälsi 9-28 vastattavaa alakohtaa. Tilastollisina menetelminä käytettiin frekvenssi- ja prosenttijakaumia, ristiintaulukointia ja khiin neliö ­testiä.

Tutkittavien sairaanhoitajien työssä painottui asiakastyö, mutta heidän työhönsä sisältyi myös yhteistyö-, asiantuntija- ja hallinnollisia sekä kehittämistehtäviä. Asiakastyö on monimuotoista, mutta painottuu keskusteluhoitoon omien asiakkaiden kanssa. Lisäksi suurimman osan työhön sisältyy myös läheisen tukemista tai hoitoa, yhteistyötä perheen kanssa ja asiakkaan tukiverkoston rakentamista. Päihdehuollon hoitotyössä painottuvat erityisesti: asiakkaan tilanteen ja hoidon tarpeen arviointi sekä suunnittelu, psyykkisen hyvinvoinnin tukeminen sekä neuvonta ja opettaminen. Hoitotyö on kokonaisvaltaista: asiakkaita hoidetaan, tuetaan, autetaan tai neuvotaan sekä fyysisen, psyykkisen että sosiaalisen tilanteen ja tarpeiden pohjalta.

Tärkeimmät hoidollisen keskustelun sisällöt olivat: päihteitä käyttävän asiakkaan elämäntilanne, tavoite, voimavarat, muutoshalukkuus sekä toivon tunteen ja vastuunottamisen edistäminen. Hoitomenetelmien käytössä painottuvat: supportiivinen terapia tai tuki, retkahduksen ehkäisy, motivoiva haastattelu, psykiatrisen hoitotyön menetelmät, hoitotyön yleiset auttamismenetelmät ja ratkaisukeskeinen terapia. Lisäksi työssä käytetään laajasti myös verkostotyötä tai -terapiaa, kriisiterapiaa ja kognitiivista terapiaa.

Sairaanhoitajien työn sisällön painottumisen erot liittyvät pääasiassa siihen, työskenneltiinkö avohoitoa, katkaisu- tai vieroitushoitoa vai kuntouttavaa hoitoa tarjoavassa yksikössä. Myös sairaanhoitajien ikään, työkokemukseen ja koulutukseen liittyviä eroja työn sisällön painottumisessa oli jonkin verran.

Kuva päihdehuollon sairaanhoitajien työstä muodostui monipuoliseksi, kokonaisvaltaiseksi ja erityisosaamista edellyttäväksi hoitotyöksi, jonka sisältä avautuu monenlaisia kehittämis- ja tutkimuskohteita.

Tallennettuna: