Haku

Ikääntyminen ja osaamisen kehittäminen ikääntyvien työntekijöiden näkökulmasta tarkasteltuna : Case julkisen sektorin organisaatio

QR-koodi

Ikääntyminen ja osaamisen kehittäminen ikääntyvien työntekijöiden näkökulmasta tarkasteltuna : Case julkisen sektorin organisaatio

Tämä tutkimus käsittelee ikääntyvien työntekijöiden kokemuksia omasta iästään ja sen vaikutuksista työhön sekä heidän osaamisestaan ja sen kehittämisestä. Ikääntyvällä työntekijällä tarkoitetaan tässä tutkimuksessa yli 45-vuotiasta henkilöä. Ikää tarkastellaan tutkimuksessa myös muuna kuin vain ikävuosiin perustuvana ilmiönä. Iän vaikutuksia työhön käsitellään sekä ikääntyviin henkilöihin kohdistettujen ennakkokäsitysten että ikääntyvien omien kokemusten pohjalta. Osaamisen johtamisella tarkoitetaan tässä tutkimuksessa määrätietoisia keinoja osaamisen ja ammattitaidon ylläpitämiselle ja kehittämiselle. Osaamisen kehittämisen keinoja käsitellään pohtimalla, minkälaiset keinot soveltuvat parhaiten ikääntyvien työntekijöiden tarpeisiin.

Tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää entistä syvällisemmin ikään liittyviä kokemuksia ja sitä, miten ikä näyttäytyy henkilön jokapäiväisessä työssä. Samalla pyritään löytämään ymmärrystä siitä, miten ikääntyvät kokevat oman osaamisensa ja sen kehittämiseen tarjolla olevat mahdollisuudet. Tutkimuksessa keskitytään syvällisen ymmärryksen saavuttamiseksi tarkastelemaan tutkimusaihetta kohdistetusti vain yli 45-vuotiaiden työntekijöiden näkökulmasta.

Tutkimuksen tavoitteet pyritään saavuttamaan sekä aikaisemman tutkimuskirjallisuuden pohjalta että empiirisen tutkimuksen avulla. Tutkimus on laadullinen tapaustutkimus, jossa tutkitaan julkisen sektorin organisaatiota, jossa työyhteisön ikäjakauma on voimakkaasti painottunut ikääntyneisiin työntekijöihin. Tutkimuskysymyksiin vastataan aikaisempien tutkimuksien ja kohdeorganisaation ikääntyvien kokemusten avulla. Tutkimus toteutetaan teemahaastatteluilla, joissa haastatellaan kuutta kohdeorganisaatiossa työskentelevää ikääntyvää työntekijää. Haastatteluista saatava aineisto analysoidaan teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä.

Tutkimustulosten mukaan ikääntyvien kokemus omasta iästään on suurelta osin subjektiivisesti rakentunutta ja työympäristön ikäasenteella on jonkinlaista vaikutusta henkilön ikäkokemukseen. Ikääntyvät kokevat ikääntymisen näyttäytyvän työssä jaksamiseen liitettynä osittain sitä alentavana tekijänä, mutta toisaalta ikä on tuonut heidän työskentelyynsä varmuutta ja luottamusta omaan osaamiseen. Osaamisen kehittäminen on tämän tutkimuksen mukaan ikääntyvälle työntekijälle tärkeää ja he ovat erittäin halukkaita osallistumaan työnantajan tarjoamaan koulutukseen. Ikääntyville työntekijöille olisi hyvä tarjota organisaatiossa samoja kehittymismahdollisuuksia kuin nuoremmillekin.

Tallennettuna: