Haku

Juomanpakkauslinjan turvallistaminen

QR-koodi

Juomanpakkauslinjan turvallistaminen

Safety improvements in drink packaging line

Tämän työn tavoite oli tuotantolinjan turvallistaminen. Kohde oli tapaustutkimusyrityksen juomanpakkauslinja. Linja oli palvellut pitkään ja oli aika päivittää linja vastaamaan nykypäivän turvallisuusvaatimuksia. Tutkimuksen menetelmäksi valittiin ORR (Operational Risk Reduction) -reitti, johon kuului kuusi askelta: 1. Tiedonkeruu, 2. Perusolosuhteiden palautus, 3. Vaarojen tunnistaminen ja hallintatoimet, 4. Riskienarviointi, 5. Uusien hallintatoimien määrittely ja toteuttaminen, 6. Standardointi. Tutkimusryhmään kuului kaksi operaattoria, vuoroesimies, työsuojeluvaltuutettu ja turvallisuusasiantuntija. Tutkimus kesti yhteensä 2,5 kuukautta, sinä aikana oli seitsemän kokousta ja joka viikko oli välitavoitteita, jotta tutkimus eteni halutulla nopeudella.

Tutkimuksessa suoritettiin datankeräys, kartoitettiin pakkauslinjan vaaratekijät, analysoitiin vaaroista aiheutuvat tapahtumat ja laskettiin niistä aiheutuva riski. Suurimmat vaaratekijät linjalla olivat: 1. Huono työergonomia täyttökoneella-> selän väsyminen, 2. Manuaalityö-> hartiajumi, 3. Kelmuttajan rullan vaihto kuljettimen päällä, 4. Melu, 5. Mekaaninen tarttumisvaara etikettikoneen kääntöpöydästä -> käden venähdys. Kaikista vaaroista tehtiin riskianalyysi ja toimenpidesuunnitelma riskien alentamiseksi. Riskiluku oli ennen toimenpiteitä 43. Tutkimuksen aikana suoritettiin paljon erilaisia turvallisuusparannuksia, kuten vaarojen poistoa tai lieventämistä koko linjalta, työohjeiden päivityksiä, LOTO-ohjeiden luominen ja henkilökunnan koulutus toimimaan uuden turvallisuuskäytännön mukaisesti, turvallisuusohjeiden päivitys, siisteyden parantaminen, ja ennen kaikkea henkilökunnan koulutus uusista turvallisuusohjeista ja muistutus turvallisista työskentelytavoista.

Toimenpiteiden ansiosta riskiluku laski tutkimuksen aikana 43:sta 31:een. Osa turvallisuusparannuksista suunniteltiin tehtäväksi pidemmällä aikavälillä. Kun kaikki toimenpiteet ovat toteutuneet, riskiluvuksi muodostuu 25, mikä on noin 40 prosenttia alempi kun lähtötilanne. Tutkimuksen aikana onnistuttiin parantamaan pakkauslinjan työturvallisuutta konkreettisilla parannuksilla työympäristössä ja –välineissä. Vähintään yhtä tärkeässä osassa oli henkilöstön turvallisuustietouden lisääntyminen koulutuksien ja turvallisuustehtävien osallistamisen muodossa. Turvallisuuden parantaminen kuului tapausyrityksen strategiaan henkilöstön kehittämisen osa-alueella.

Tallennettuna: