Haku

”Erga megala te kai thomasta” : Herodotoksen ja Thukydideen käsitys historiankirjoituksensa ideaalista ja sen noudattaminen

QR-koodi

”Erga megala te kai thomasta” : Herodotoksen ja Thukydideen käsitys historiankirjoituksensa ideaalista ja sen noudattaminen

Tutkin, miten kreikkalaiset historiankirjoittajat Herodotos (n. 485–420) Historiateoksessa ja Thukydides (n. 455–395) Peloponnesolaissodassa itse määrittelivät työnsä ja toteuttivat kirjoittamisensa ideaaleja. Etsin eroja ja samankaltaisuuksia kirjoittajien välillä ja selvitän, voidaanko heidän kirjoittamistaan kutsua historiankirjoitukseksi ja millä ehdoin.

Herodotoksen ideaalin mukaan historiaa tulee kirjoittaa niin, että ihmisten merkittävät teot eivät unohdu, tapahtumien syyt paljastuvat, eri osapuolten käsitykset pääsevät esille ja kirjoittaja ei ota historian tuomarin roolia.

Thukydideen mukaan on kirjoitettava oman aikansa tapahtumista ja kirjoittajan on valikoitava lähteistään se, mikä on totta, ja esitettävä vain se. Historiaa ei tule kirjoittaa yleisön miellyttämiseksi, vaan myös yleisölle epämiellyttävät asiat on kerrottava. Herodotoksen ja Thukydideen historiankirjoituksen ideaalit eroavat toisistaan, mutta yhteistä niille on tavoite paljastaa totuus tapahtumien taustalla. Martin Heideggerin hermeneuttisen käsityksen antiikin ajattelun tutkimisesta mukaisesti heidän kirjoitustaan tulee arvioida historiankirjoituksena heidän oman aikansa kontekstissa ja heidän oman totuuskäsityksensä valossa. Tulkitsen, että sitä voidaan näillä ehdoilla pitää historiankirjoituksena.

He kirjoittivat huomattavan yhdenmukaisesti heidän ideaaliensa eroihin nähden. Herodotoksen on helpompi noudattaa tehtäväänsä, sillä Thukydides asettaa kirjoittamiselleen tiukemmat rajat. Heitä yhdistää samanlainen käsitys totuuden kätkeytyneestä luonteesta ja heidän kirjoituksensa tehtävästä paljastaa se yleisölleen. Nykyaikainen kuva molemmista kirjoittajista rakentuu kuitenkin heidän erojensa varaan.

Yleisteoksissa ja antiikin historiankirjoituksen opetuksessa tulisi kiinnittää enemmän huomiota heidän yhtäläisyyksiinsä sekä pyrkiä kuvaamaan heidän työskentelyään heidän omista lähtökohdistaan käsin eikä nykyaikaisten käsitysten historiasta ja totuudesta valossa. Heidän työtään arvioitaessa tulisi ottaa huomioon heidän ideaaliensa lisäksi myös niiden toteuttaminen.

Tallennettuna: