Haku

Katsaus sote-alan työvoimaan : Toimintaympäristön ajankohtaisten muutosten ja pidemmän aikavälin tarkastelua

QR-koodi
Finna-arvio

Katsaus sote-alan työvoimaan : Toimintaympäristön ajankohtaisten muutosten ja pidemmän aikavälin tarkastelua

Tämä teemaraportti käsittelee sote-alan työvoimaan liittyviä kysymyksiä toimintaympäristön ajankohtaisten muutosten ja pidemmän aikavälin valossa.

Koronapandemia on vaikuttanut monin tavoin sote-palvelualan työvoimaan. Muutokset sote-alan työvoiman kysynnässä ovat olleet ennennäkemättömän nopeita ja suuria. Kun työmäärä on toisaalla ollut suurta, on samanaikaisesti alalla ollut myös lomautuksia ja jopa irtisanomisia. Sote-alan kuormitus myös jatkuu vielä pitkään. Tähän kuormitukseen ja henkilökunnan ja yrittäjien jaksamiseen tulee kiinnittää jatkuvaa huomiota. Digitalisaatio on sote-palveluissa edennyt koronapandemian myötä.

Riippuen käytetystä luokituksesta ja valinnoista, sote-alan työvoiman määrä vaihtelee noin 333 000 – 422 000 välillä. Työvoiman osalta tulee selkeämmin tunnistaa sote-alan työvoiman sijoittuminen alan yksityiselle sektorille. Alan työvoiman kohtaannossa on myös haasteita.

Sote-alan työvoiman saatavuus tulevaisuudessa näyttäytyy haasteellisena. Pelkästään laskennallisesti työvoiman määrää lisäämällä tavoitteisiin ei päästä. Digitalisaatio ja teknologian kehittyminen tarjoaa sote-palveluissa aivan uudenlaisia näkymiä, mutta synnyttää myös uusia osaamistarpeita. Keskeisintä työvoiman saatavuuden parantamiseksi on huomion kiinnittäminen alan vetovoiman ja työolojen parantamiseen.

Tallennettuna: