Haku

Kansallisen ihmisoikeusinstituution perustaminen : Ehdotus oikeusasiamiehestä ja oikeuskanslerista annettujen lakien muuttamiseksi : Ihmisoikeusinstituutiotyöryhmän mietintö

QR-koodi
Finna-arvio

Kansallisen ihmisoikeusinstituution perustaminen : Ehdotus oikeusasiamiehestä ja oikeuskanslerista annettujen lakien muuttamiseksi : Ihmisoikeusinstituutiotyöryhmän mietintö

Inrättandet av en nationell människorättsinstitution : Förslag till ändring av lagarna om justitieombudsmannen och justitiekanslern

Työryhmän tehtävänä on ollut selvittää mahdollisuuksia järjestää ns. Pariisin periaatteiden huomioon ottavalla tavalla eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian yhteyteen perus- ja ihmisoikeuksien yleiseen edistämiseen Suomessa keskittyvä kansallinen ihmisoikeusinstituutio neuvottelukuntineen. Lisäksi työryhmän tuli selvittää, voidaanko laajentaa ylimpien laillisuusvalvojien harkintavaltaa kanteluiden tutkimisessa sekä lyhentää kanteluiden vanhentumisaikaa siten, että sääntelyssä tulisi nykyistä paremmin huomioiduksi lainvalvojien mahdollisuus valvoa perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista tehokkaasti ja joustavasti.
Työryhmä on laatinut tarvittavat ehdotukset eduskunnan oikeusasiamiehestä annetun lain (197/2002) ja valtioneuvoston oikeuskanslerista annetun lain (193/2000) muuttamiseksi.
Työryhmä ehdottaa, että eduskunnan oikeusasiamiehestä annetun lakiin lisätään uusi luku oikeusasiamiehen kanslian yhteydessä toimivasta, itsenäisestä ja riippumattomasta Ihmisoikeuskeskuksesta. Ihmisoikeuskeskukselle ehdotetut asiantuntija-, koulutus-, lausunto-, neuvonta-, selvitys-, seuranta- ja tiedotustehtävät on tarkoitettu kattamaan sekä perustuslaissa turvatut perusoikeudet että kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin sisältyvät ihmisoikeudet mukaan lukien EU:n perus- ja ihmisoikeusulottuvuus. Ihmisoikeuskeskuksella olisi eduskunnan valitsema johtaja ja vähintään kymmenestä virkamiehestä koostuva henkilökunta sekä eduskunnan oikeusasiamiehen asettama ihmisoikeusvaltuuskunta. Ihmisoikeuskeskukselle säädettävät tehtävät kattaisivat yhdessä oikeusasiamiehen laillisuusvalvontatehtävien kanssa YK:n vahvistamien Pariisin periaatteiden mukaiselle kansalliselle ihmisoikeusinstituutiolle kuuluvan tehtäväkokonaisuuden.
Eduskunnan oikeusasiamiehestä ja valtioneuvoston oikeuskanslerista annettujen lakien säännöksiä kantelun tutkimisesta ehdotetaan myös muutettaviksi. Ehdotetuissa säännöksissä otettaisiin nimenomaisesti huomioon oikeuskanslerin ja oikeusasiamiehen perustuslain 108 ja 109 §:stä ilmenevä perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen valvontatehtävä. Lisäksi voimassa olevan sääntelyn tutkintakynnystä ilmaiseva kriteeri korvattaisiin yksittäistapauksellisen harkintavallan nykyistä paremmin mahdollistavalla muotoilulla. Kanteluiden vanhentumisaikaa ehdotetaan myös lyhennettäväksi nykyisestä viidestä vuodesta kahteen vuoteen.
Lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun ne on hyväksytty ja vahvistettu. Ihmisoikeuskeskusta koskevat säännökset ehdotetaan kuitenkin tuleviksi voimaan vasta vuoden 2012 alusta.

Tallennettuna: