Haku

Opetusministeriön maahanmuuttopoliittiset linjaukset

QR-koodi
Finna-arvio

Opetusministeriön maahanmuuttopoliittiset linjaukset

Opetusministeriön kansliapäällikön johtoryhmän asettama epävirallinen työryhmä on laatinut seuraavan ehdotuksen opetusministeriön maahanmuuttopoliittisiksi linjauksiksi. Linjauksiin liittyy taustamuistio, jossa on selvitetty opetusministeriön hallinnonalan maahanmuuttopoliittisten toimenpiteiden nykytilaa sekä esitetty yksityiskohtaisempia toimenpide-ehdotuksia. Ehdotuksen tavoitteena on selkeyttää opetusministeriön toimialan maahanmuuttopolitiikkaa ja toimintaa hyvien etnisten suhteiden edistämiseksi. Työryhmän alustava ehdotus valmistui marraskuussa 2001, ja siitä pyydettiin lausuntoa kaikkiaan 22 eri taholta. Lausunnoissa esitettyjä näkökohtia on tässä ehdotuksessa pyritty mahdollisuuksien mukaan ottamaan huomioon.

Suomalaisen maahanmuuttopolitiikan tavoitteena on kaikkien maahanmuuttajien joustava ja tehokas kotoutuminen yhteiskuntaan. Opetusministeriön toimiala on kotoutumisen ja hyvien etnisten suhteiden edistämisen kannalta hyvin keskeinen. Onnistunut maahanmuuttopolitiikka edellyttää tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Kotouttamispolitiikassa ja hyvien etnisten suhteiden edistämisessä viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää. Opetusministeriön käsityksen mukaan maahanmuutto ulkomailta Suomeen tulee lähivuosina edelleen kasvamaan. Maahanmuutto on pääasiassa hallittua ja sen kasvu tulee olemaan suhteellisen tasaista. Suurimmat maahanmuuttajaryhmät Suomeen tulevat jatkossakin lähialueilta. Väestömme ikääntyessä tarve vastaanottaa eri ammateissa toimivia työikäisiä ja nuoria ulkomailta kasvaa ja ulkomaisen työvoiman maahanmuutto lisääntyy.

Suomi tulee jatkossakin huolehtimaan osaltaan maailman pakolaisongelman lievittämisestä. Koko maailman ja Euroopan mittakaavassa esimerkiksi ympäristökatastrofit ja aseelliset konfliktit saattavat saada aikaan myös hallitsemattomia laajamittaisia muuttoliikkeitä, jotka johtavat tilapäisen suojelun tarpeen lisääntymiseen. Tähän liittyvät ilmiöt kohdistuvat Suomeen kuitenkin enimmäkseen viiveellä ja vaikuttavat keskimäärin vähemmän kuin muihin Euroopan maihin. Euroopan unionin alueella kehitys kulkee kohti yhteistä maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkaa.

Tallennettuna: